Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

99 uur

Thijs Sondag
The Think Train is on tour, een ‘probleemoplossende trein’ die met innovatieve ideeën de gezondheidszorg wil verbeteren.
99 uur

Ik ben een groot fan van Startup Weekends, hackathons en startende ondernemers die met een minimaal product grote impact willen generen. Zo ontving de YO applicatie, die in 8 uur is gebouwd, 1,5 miljoen dollar van private investeerders. Deze applicatie heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers en wordt ingezet om burgers te waarschuwen voor raketaanvallen in conflictgebieden. Het zijn vaak heel eenvoudige concepten, maar zo briljant. De vraag is, zijn die ook te ontwikkelen voor de zorg?

The Think Train

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, patiënten nemen steeds meer de regie en nieuwe spelers treden toe tot de bestaande zorgmarkten. Zorginstellingen zijn daarom vaak genoodzaakt om op innovatieve en nieuwe manieren naar hun eigen organisatie te kijken, hun positie te bepalen en daar direct actie op te ondernemen. The Think Train ondersteunt zorgorganisaties in dit proces. Wij zien onszelf dan ook als moderne bouwvakkers die door middel van 99-uurs projecten de fundering leggen voor toekomstbestendige zorg. Met een interdisciplinair en intercultureel team van ambitieuze starters en jonge ondernemers – van IT tot medisch tot bedrijfskunde en uit Europa en daarbuiten – werken wij samen met gevestigde zorgpartijen om in 99 uur bijvoorbeeld een prototype of een vernieuwend businessmodel te ontwikkelen om zo het innovatieproces te versnellen. Deze zomer reizen we twee weken door Nederland en Zweden.

Nieuw businessmodel

De eerste week waren we te gast bij Pluryn in Nijmegen en bij Pontes Medical in het UMC Utrecht. Voor het UMC Utrecht werkten we aan een vernieuwd businessmodel omtrent een diagnosetool voor delirium en aan een werkend prototype voor een OK-scherm, de Wonderwall, die de communicatie tussen de zorgverleners moet verbeteren tijdens een operatie. Tijdens het doorlopen van onze vier fases – think, create, produce and shine – hebben de teams meegelopen met artsen, concepten gevalideerd door middel van storyboards, internationaal marktonderzoek gedaan en duizenden lijnen aan code geschreven. We waren onder de indruk van de mogelijkheden en de bereidheid van het UMC Utrecht en Pluryn om ad hoc te schakelen en afspraken te organiseren, wat ten goede is gekomen aan het resultaat.

Verbazing over manier van werken

Tijdens onze 99-uurs projecten werd duidelijk dat niet alleen de eindproducten van waarde zijn voor de organisatie, maar zeker ook onze aanwezigheid en manier van werken. Medewerkers van de organisaties waren bijvoorbeeld verbaasd over het feit dat een van onze jonge artsen applicaties ontwikkelt: ‘hier moet je toch 10 jaar voor studeren?’, ‘kun je mij dit ook leren?’ Ze sloten zich vrijwillig aan om te borgen dat de 99-uurs projecten geïmplementeerd worden binnen de organisatie. Zoals Lucien Engelen het al eens verwoordde is de belangrijkste factor bij innovatie niet de technologie, maar de mens zelf.

Kwestie van lange adem

Natuurlijk is de zorg als geheel niet te veranderen in 99-uur, hiervoor is een langere adem nodig. Wij zijn ervan overtuigd dat door het verbinden van de start-up-wereld met bestaande zorgorganisaties, radicale vernieuwende initiatieven kunnen ontstaan én kunnen worden geïmplementeerd. Hopelijk kunnen wij, maar ook u, daar een steentje aan bijdragen. Dus, wat gaat u de komende 8 of 99 uur doen?

Thijs Sondag is de initiatiefnemer van The Think Train en de eigenaar van Sovation. Hij ontwikkelt nieuwe producten, diensten en modellen voor de zorg.

 

De aankomende week is The Think Train in Zweden. Het team zal hier werken aan 99-uurs projecten voor Omega Pharma en het Karolinska Institutet in Stockholm.

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.