Home 2019

Laatste blogs

Blog: winstuitkering in de zorg: een nieuw hoofdstuk?

Met smart heeft de zorgsector gewacht op een politieke doorbraak in de winstuitkeringsimpasse. Ministers Bruins en De Jonge en staatssecretaris Blokhuis van VWS zonden hun kamerbrief over winstuitkering in de zorg aan de Tweede Kamer. Het bleek een doorbraak in de vorm van een drastische koerswijziging.
Fusie en samenwerking in de zorg

ACM-toets ziekenhuissamenwerking moet beter

Samenwerking tussen ziekenhuizen wordt met een verkeerde blik beoordeeld; volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan samenwerking de concurrentie beperken en moeten ziekenhuizen de voordelen ervan bewijzen. Er is echter nauwelijks aandacht voor de vraag of er überhaupt sprake is van concurrentie. Bewijs hiervoor blijkt flinterdun en fundamentele aspecten van de marktdynamiek blijven onderbelicht.
Epd
Columnist van Zorgvisie ict magazine

Column Johan Vos: Ik zeg: (mee)doen!

Het plan is goed. De reden ervan is duidelijk. De verleiding is maximaal. En er dreigt zelfs straf als je niet mee doet. Een uitgelezen kans voor iedereen om mee te doen. Of toch niet?

Blog: Zorg in de regio: we zijn het eens

Mooi. Iedereen is het erover eens hoe de zorg in de regio eruit moet zien: kwalitatief goed én beschikbaar. Dit blijkt uit recente symposia, blogs en artikelen over dit onderwerp en de vele adviesrapporten die over dit onderwerp zijn gepubliceerd. Als dat zo is, wat rest ons dan nog?
Bekostiging
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Langdurige zorg in Vlaanderen: lessen voor Nederland

In Vlaanderen is er de Persoons Volgende Financiering voor inwoners met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Guus Schrijvers was onlangs aanwezig bij de evaluatie hiervan en doet in dit blog twee lessen van de hand die voor Nederland interessant zijn.

Laten we de vlucht naar zzp-schap stoppen

Zorgprofessionals voelen zich vaak genoodzaakt om te kiezen voor het zzp-schap als alternatief op een dienstverband binnen een zorgorganisatie. Hoe zorgen we ervoor dat zzp-schap een weloverwogen keuze wordt en hoe voorkomen we de vlucht uit het dienstverband?
Persoonlijk zorgdossier
Berend de Vries

Blog: Mijn gezondheidsapp, mijn pgo?

Mijn huisarts werkt met een gezondheidsapp van een zekere leverancier voor mijn telefoon. Via die app kan ik een afspraak maken, ik kan een vraag stellen aan de huisarts en ik kan een herhaalrecept aanvragen. Prachtig toch?
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Blog: voortdurende beschikbaarheid dwingt ziekenhuizen tot samenwerking

Een vakgroep van minder dan zes specialisten is niet in staat om dag in dag uit alle diensten buiten kantoortijden te draaien. Dat gaat fout binnen de komende vijf jaren.
Zorgvisie redacteur Bart Kiers

Aanbieders wijkverpleging houden cliënt aan het lijntje

Als het budget van aanbieders van wijkverpleging op is, verwijzen ze cliënten naar andere aanbieders. Maar daar schieten cliënten niet veel mee op, omdat de meeste ook geen geld en personeel beschikbaar hebben. Dat betekent in de praktijk dat zorgaanbieders cliënten aan de lijn houden, stelt Bart Kiers, senior redacteur Zorgvisie.