Home 2019

Laatste blogs

Transitie
Jan Smelik

Open brief: niet meer maar minder zorg

Iedereen heeft het over de energietransitie, maar er is net zo goed een zorgtransitie nodig. Actieve burgernetwerken spelen daarbij een centrale rol, schrijft Jan Smelik in een open brief aan RVS-voorzitter Jet Bussemaker.
Vastgoed

Een woonservicezone ontwikkel je samen

In woonservicezones wordt de ambitie om senioren langer thuis te laten wonen haalbaar, ook als ze intensieve en complexe zorg nodig hebben. Dat betogen adviseur Peter Woerdeman en zorgbestuurder Erik Zwart.
Innovatie

Angst voor datamisbruik mag onderzoek niet belemmeren

Zorggegevens bevatten een schat aan informatie waarmee we onderzoek kunnen doen om de zorg te verbeteren. Waarom gebeurt dat dan nog maar mondjesmaat?
Financieel management

Bekostiging maakt het zwaar voor regionale ziekenhuizen

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem scoorde een onvoldoende in de BDO-stresstest. Directeur Anja Blonk legt uit hoe dat komt en denkt na over een oplossing. ‘Doordat we minder patiënten hebben dan grote ziekenhuizen, hebben we minder dekking voor onze vaste kosten zoals de lasten van ons gebouw en een elektronisch patiëntdossier.’
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Acute zorg en democratie: yes we can

Wel 490 woorden telt het persbericht van Treant over sluiting 's nachts van twee seh's in in het Noorden. Maar belangrijke vragen blijven onbeantwoord.
E-health

Blog: Typisch Nederlandse vragen over data delen

Data zijn overal. Online, in de winkel, in financiële systemen, en natuurlijk ook in de zorg. Wij creëren zoveel data dat er zo onderhand een complete digitale parallelle wereld in de cloud is ontstaan.

E-health
Columnist van Zorgvisie ict magazine

Blog Johan Vos: Singapore Sling

De vermaarde cocktail Singapore Sling, in 1905 bedacht door barman Ngiam Tong Boon, is uniek in zijn soort. Ruim honderd jaar later volgt in Singapore opnieuw een zeer verfijnde combinatie. Op e-health gebied, wel te verstaan.
Innovatie
Amarant

Blog Zo voert Amarant innovatie door

Zorginnovatie is geen zaak van een groep creatieve, knappe koppen. Het is ook geen kwestie van ‘laat duizend bloemen bloeien’. Zorginnovatie is van ons allemaal. Van de raad van bestuur tot de werkvloer. Zorginstelling Amarant volgt daarbij een bewuste strategie.
E-health
Columnist Zorgvisie ict magazine

Column Jan Christiaan Huijsman: Onbenutte werelden

De begrippen eerste, tweede en derde lijn zijn diepgeworteld in ons zorgstelsel en verbonden met strikte verwijzingen, richtlijnen en financiering. Ook de problemen en gevraagde oplossingen worden gerelateerd aan deze structuren.
Juridische zaken in de zorg
Berend de Vries

Blog Medische gegevens levenslang bewaren

Hoewel niet duidelijk is of het een minimum of een maximum is, wordt de bewaartermijn van medische gegevens op vijftien jaar gesteld of langer als dat nodig is. Maar werkt dat eigenlijk wel zo in de praktijk?