Home 2024

Laatste blogs

Sociaal domein
RVS-raadsleden Erik Dannenberg (links) en Godfried Bogaerts (rechts)

Opinie: Een Integraal Sociaal Akkoord, begin direct!

Een nieuw kabinet kan zijn voordeel doen met een Integraal Sociaal Akkoord (ISA), dat de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het sociaal domein veilig stelt, zeggen Godfried Bogaerts en Erik Dannenberg, beide raadslid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS).
Passende zorg
Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid

Opinie: Geloof in regionale zorginkoop

Regionale zorginkoop en samenwerking zorgt voor wederzijds vertrouwen, aldus Ton van Houten. Als bestuurder van Zorg en Zekerheid pleit hij voor meerjarencontracten en -afspraken als middel voor toekomstbestendige zorg.
Eerstelijnszorg
Geld in de knip houden

Opinie: De macht van de zorgverzekeraar heeft absurde proporties aangenomen

Sinds 2016 zijn de zorgverzekeraars zich steeds meer en meer gaan bemoeien met de indicatiestelling rondom revalidatiezorg, specifiek pijnrevalidatie. Zorgverzekeraars verloren de rechtszaken die hierover zijn gevoerd. Nu ligt er een stuk op tafel waarin staat dat er te allen tijde uitgebreide eerstelijnszorg plaatsgevonden moet hebben als patiënten in aanmerking willen kunnen komen voor medisch-specialistische revalidatiezorg. Dit is volgens revalidatiearts Victor Voerman om meerdere redenen een belachelijke eis.
Gehandicaptenzorg
Jac de Bruijn

Opinie: Levenslang en levensbreed in de gehandicaptenzorg?

Het demissionaire kabinet kwam onlangs met een ‘Nationale strategie voor implementatie van het VN-verdrag Handicap’. Jac de Bruijn schetst waar dit aansluit bij het VN-verdrag en tegelijk wat dit voor de toekomst van de gehandicaptenzorg betekent.
Passende zorg

Redactioneel: Zorgprofessionals en patiënten verdienen vertrouwen

Aan goede voorbeelden van passende zorg geen gebrek, schrijft redacteur Corine Lutz in de Zorgvisie special passende zorg. Maar hoe voorkomen we dat het bij goede voorbeelden blijft? Of dat de kritiek erop verandert in cynisme?
Kwaliteit

Opinie: Het ontwarren van de Gordiaanse knoop

Het lijkt soms wel alsof niemand de bureaucratie in de zorg écht wil terugdringen. In dit blog pleiten Jet Bussemaker en Ageeth Ouwehand om gezamenlijk te blijven vooruitkijken naar wat nodig is, en vooral niet in cynisme te vervallen. Zij bieden drie oplossingen voor het ontwarren van de Gordiaanse knoop.
Personeel

Opinie: Roosteren? Kijk voorbij de investeringskosten

Om de voordelen van een geoptimaliseerd roostersysteem te behalen, is een goed doordachte aanpak van verandermanagement cruciaal. Manager Business Healthcare Johan Augustijn: "Wees kritisch, want het gaat om een keuze voor vele jaren."
Tech
Juultje Naber Vilans

Opinie: Mooie bijvangst spraakgestuurd rapporteren

De tijdbesparing van spraakgestuurd rapporteren in de wijk- en verpleegzorg is niet altijd geheel duidelijk, ontdekte Juultje Naber, onderzoeker bij Vilans. Wel blijkt spraakgestuurd rapporteren een aantal andere effecten op te leveren die minstens zo belangrijk zijn.
Ziekenhuiszorg
David Baden

Opinie: De SEH als eetcafé of sterrenrestaurant

Als voorbeeld voor de nuance in de discussie over concentratie en schaalvergroting in de acute zorg, gebruikt David Baden een voor hem prettige activiteit – een hapje buiten de deur gaan eten.
Ziekenhuiszorg
Georgette Fijneman, ZN

Opinie: Oplossingen voor de acute zorg liggen in de regionale zorgketen

Het grote probleem in de acute zorg is personeelsschaarste in combinatie met de hoge kwaliteitseisen, stelt Georgette Fijneman. Meer dan ooit is er daarom innovatie en regionaal maatwerk nodig om de uitdagingen van minder personeel en grotere zorgvraag aan te pakken.
Nieuwsbrief Abonneren