Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ rijp voor de schroothoop

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De huidige AWBZ-financiering is rijp voor de schroothoop. Daarover lijkt consensus te ontstaan tussen politieke vrienden en vijanden. Het jaarlijks terugkerende circus over de knelpunten in de AWBZ bewijst het failliet.

Begrotingsbehandeling VWS

Uiteindelijk is het geld een politieke keuze. Bij de begrotingsbehandeling van VWS op 14 november zou het politici sieren als ze duidelijk maken hoeveel de maatschappij over heeft voor kwalitatief goede zorg. En als het voor een onsje minder moet, dan zouden ze de torenhoge verwachtingen van burgers moeten temperen.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) moet er ruim 120 miljoen euro bij om aan de groeiende zorgvraag te voldoen. De rekenmeesters van de Nederlandse Zorgautoriteit becijferen dat er nog ruim 40 miljoen euro over is en dat de zorgkantoren falen in het verdelen van de beschikbare middelen.

Bussemaker: eerlijker verdelen

Maar met de zorgzwaartefinanciering zal dat vanaf 2009 allemaal tot de verleden tijd behoren, betoogt Bussemaker in een opiniebijdrage in Zorgvise Magazine. Door de zzp-financiering wordt het geld eerlijker verdeeld. Zorginstellingen met veel cliënten met een lichte zorgvraag zullen erop achteruitgaan. Die met veel zorgbehoeftigen gaan er juist op vooruit.

Inkoopmacht naar klanten

Voor de lange termijn gaat de inkoopmacht wellicht helemaal naar cliënten. Dat zou een grote vooruitgang zijn, want de huidige praktijk van contracten tussen zorgaanbieders en zorgkantoren staat op gespannen voet met keuzevrijheid.

Zorgkloof

Gloort er dan niets dan hoop aan de horizon? Dat is nog maar de vraag. De zzp-systematiek maakt namelijk ook de zorgkloof manifest. Nadat alle AWBZ-zorg­instellingen begin dit jaar de zorgzwaarte in kaart hadden gebracht, becijferde ZN dat de AWBZ daardoor twaalf procent duurder zou worden. Maar Bussemaker wil dat de overgang naar een nieuwe financiering ‘budgetneutraal’ gebeurt. Dus gingen de voorlopige tarieven met twaalf procent omlaag. Het effect op de kwaliteit van zorg zal desastreus zijn. Weliswaar zegde Bussemaker met Prinsjesdag extra middelen toe voor de verpleeghuizen, maar de vraag is of dat voldoende is. De NZa stelde eerder vast dat er jaarlijks 440 miljoen extra nodig is.

Reactie:

Reactie: Alle informatie over de zzp is gericht op instellingen. Hoe komen wij als Thuiszorg organisatie aan de juiste informatie die voor ons geldt. En hoe kan het, dat er al wordt geindiceerd volgens de zzp terwijl de financiering pas rond is per 2009?

Naam: T. Aardema

Functie: Directeur Aardema Thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.