Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Bezuinigingen ouderenzorg

Er komt heel wat op ons af, getuige het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) over het nieuwe regeerakkoord tussen de PvdA en de VVD. Als je het gobaal bij elkaar optelt bezuinigen de twee partijen voor twee miljard euro in de langdurige zorg. De bezuinigingen in de Wmo en AWBZ zijn historisch. Niet alleen vanwege het enorme bedrag dat bespaard wordt, maar ook vanwege de keuzes die bij deze besparingen zijn gemaakt.
Bezuinigingen ouderenzorg

Alleen al het voorstel om in de Wmo de huishoudelijke hulp bijna compleet af te schaffen, zal tot verlies van tienduizenden banen in de branche leiden. Zeker in combinatie met de bezuiniging op persoonlijke verzorging en begeleiding. Althans, dat vreest brancheorganisatie toor de thuiszorg ActiZ. Een andere vrees betreft het scheiden van wonen en zorg. Dit gaat gelden voor mensen met een zorgzwaartepakket lager dan pakket 5. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid veel verzorgingshuizen de kop gaan kosten.

Thuiszorg

Niet alleen de rigoureuze omvang van deze bezuiniging is opvallend. Er zitten hier en daar ook tegenstrijdigheden in. Zo is het kabinet altijd voorstander geweest van mensen zo lang mogelijk thuis zorg aanbieden. Volgens ActiZ stroken de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp, begeleiding en thuiszorg niet met die beleidsregel. Het vreemde is dat aan de ene kant wel geld vrij komt voor de inzet van wijkverpleegkundigen, maar aan de andere kant op de thuiszorg wordt bezuinigd. Er komt dus een soort van financieringsscheiding tussen verzorging en verpleging. Dit kan het lastig maken voor professionals om integrale zorg aan te bieden. ActiZ vindt dat verpleging en verzorging één geheel is en moet blijven.

Financieringsschot

De grootste scheiding is echter het financieringsschot dat blijft bestaan tussen de AWBZ en de Zorgverzekeringswet (Zvw). De coalitie kiest ervoor om een romp-AWBZ te laten bestaan voor chronische zieken en gehandicapten in een instelling en voor 2 miljard euro over te hevelen naar de Zvw. Een keuze tegen tegen de adviezen van onder meer de Sociaal Economische Raad (SER) en de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) in. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Terug na de Alpha zorg en toename bureaucratie !!! Wat er aan zorg geleverd gaat worden wordt duur aan de adm rompslomp.
    Als oudere wordt je momenteel opgezadeld met een schuldcomplex/ leven langer etc. Maak euthanasie makelijker dan kan je stoppen met leven als je geld op is, want daar gaat het naar toe !!Als leven een last wordt voor de overheid en maatschappij is sterven een verlossing !!

  3. Mark: de effecten zullen tweeledig zijn: meer zwartwerk (dit is goedkoper voor de zorgvrager) en de ontslagen medewerkers worden verplicht vrijwillig ingezet in de zorg als tegenprestatie voor de uitkering in het kader van social return.
    Al met al bijt het beleid zich in de eigen staart.

  4. Ah, als dat betekent dat de wijkverpleegkundige weer gaat bepalen wat er nodig is; en de gemeente vanuit de Wmo dit gaat aansturen met een eigen-bijdrage, zou het zo maar kunnen dat het toch gaat werken en iedereen hulp-op-maat krijgt die het nodig heeft….

  5. De vraag is of de banen verdwijnen. Er vanuit gaande dat de huishoudelijke hulp echt nodig is, zal een andere vorm van financiering ontstaan. in eerste instantie door de cliënten of hun familie. de huidige aanbieders kunnen die cliënten hun dienst blijven aanbieden. In plaats van de rekening naar de gemeente te sturen, gaat deze naar de cliënt zelf. Waarschijnlijk scheelt dit ook een hoop bureaucratie, omdat je direct afspraken maakt met de cliënt. alleen een offerte, met een plan en maandelijks een factuur. Voorkom ellenlange incasso, door automatische incasso.

  6. Een wezenlijk deel van de mensen die huishoudelijke hulp of verzorging nodig hebben, hebben meer geld (huis of pensioeninkomen) dan de huidige werknemers. Dan is het redelijk dat ze de zorg zelf betalen. Er zijn echter grote groepen waar dit niet voor geldt. En die betalen de prijs van de inefficiente zorg en de hoge salarissen in die zorg. Vanuit de politiek een begrijpelijke keuze omdat politici niet weten hoe de efficiëntie verbeterd kan worden. Als (goed betaalde) medewerker in de zorg voelt dit toch minder goed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.