Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Johan Vos: Singapore Sling

Johan Vos
De vermaarde cocktail Singapore Sling, in 1905 bedacht door barman Ngiam Tong Boon, is uniek in zijn soort. Ruim honderd jaar later volgt in Singapore opnieuw een zeer verfijnde combinatie. Op e-healthgebied, wel te verstaan.
Columnist van Zorgvisie ict magazine
Johan Vos, bestuurslid van de vereniging van Organisaties voor ICT in de Zorg (OIZ)

Best stoer, om als land met een gezondheidszorg die structureel behoort tot de beste ter wereld, de lat nog hoger te leggen. Door het sluiten van een deal met Fitbit, een Amerikaanse leverancier van fitness wearables. Niet voor een of ander pilotje, maar met als doel een miljoen inwoners er gebruik van te laten maken.

Dat is in niets te vergelijken met andere e-health initiatieven in de wereld. Even geen moeilijke vragen over privacy of waar de data staat. Sterker nog, de deelnemers kunnen de data delen met de overheid voor onderzoeksdoeleinden ter verbetering van het beleid. Gericht op preventie en een gezonde leefstijl. Hoe cool, en slim, is dat?

Bloeiend ecosysteem

In Nederland willen we hetzelfde doel bereiken als in Singapore. Mensen meer regie over hun gezondheid geven om de zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden. Alleen pakken we het anders aan. Met een informatieberaad en een star afsprakenstelsel om een bloeiend ecosysteem voor digitale zorg te creëren. Waarbij de focus ligt op informatie-uitwisseling die zorgverleners in staat stelt de beste zorg te bieden op de juiste plek, op het juiste moment.

Taaie materie

Heel belangrijk, maar hele taaie materie met zoveel verschillende leveranciers en zorgaanbieders. Behoorlijk ingewikkeld om zo innovaties in de zorg tot bloei te laten komen. Dat ervaren we nu meer en meer in de praktijk. Waarom focussen we hier ook niet meer op preventie en gezonde leefstijl? Deze data combineren met artificial intelligence en machine learning. En beschikbaar maken voor leveranciers en zorgveld, uiteraard met toestemming van de patiënt. Dan komen de innovaties en het bloeiende ecosysteem vanzelf.

Zó hoort-ie, moet Ngiam Tong Boon toentertijd gedacht hebben. Hopelijk krijgt deze e-health aanpak van Singapore wereldwijd net zoveel navolging als zijn cocktail. In de wetenschap dat dit mijn laatste bijdrage is als bestuurslid van de OIZ, zeg ik cheers!

1 REACTIE

  1. ‘… geen moeilijke vragen over privacy …’.
    Het is goed dat de schrijver vertrekt als bestuurslid van het OIZ.
    Het is twijfelachtig dat de OIZ bestuursleden heeft die het primaire mensen rechten, bv art 8 EVRM, afdoen als hinderlijk in de weg staan voor technologie.
    Het is nog twijfelachtiger dat er bestuursleden zijn bij het IOZ die te incompetent zijn om technologie en het medisch beroepsgeheim met elkaar in overeenstemming te brengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.