Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een zuur begin

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een zuur begin van het nieuwe jaar. Dat is het voor zo’n 50.000 bewoners van AWBZ-instellingen die een hogere eigen bijdrage gaan betalen. Van hen gaan er 23.000 maandelijks meer dan 100 euro extra betalen. In individuele gevallen gaan mensen er zelfs honderden euro’s per maand op achteruit.
Een zuur begin

Na een Kamerdebat vlak voor Kerst is afgesproken dat er een gewenningsperiode komt van maximaal vier maanden. De verhoging wordt in stapjes doorgevoerd.

Verkeerde aannames

Op zich is het gelijktrekken van de eigen bijdragen een redelijke maatregel. De burgers die er nu op achteruitgaan, hebben jarenlang veel minder betaald dan anderen met een vergelijkbaar inkomen, die al onder het regime van eigen bijdragen vielen dat sinds 2003 geldt. De ‘oud-gedienden’ vielen onder een overgangsregime dat per 1 januari is beëindigd. Vaak zonder dat zij dat zelf wisten. Zorgkantoren hebben nagelaten hen te informeren. De inschatting was dat de doorstroom in verzorgings- en verpleeghuizen zo groot was, dat het maar om een klein aantal oud-bewoners zou gaan. Voor verstandelijk gehandicapten werden er nauwelijks inkomensgevolgen verwacht, omdat die meestal niet meer uit hun uitkeringssituatie komen.

Onbehoorlijk bestuur

In 2007 ging de uitvoering van de eigen bijdragen naar het Centraal Administratiekantoor (CAK). Dat lichtte de betrokken mensen pas in november in. Vanzelfsprekend was toen het hek van de dam.

Een zeldzaam staaltje van onbehoorlijk bestuur. Maar van wie? Wie heeft er verwijtbaar gehandeld? De betrokkenheid van zoveel bureaucratische instanties – eerst zorgkantoren en het College voor zorgverzekeringen, later het CAK – maakt de verantwoordelijkheid schimmig. Wie verwijtbaar heeft gehandeld, valt zo moeilijk vast te stellen.

Politiek verantwoordelijk blijft uiteindelijk de staatssecretaris. Zij moet ervoor zorgen dat de ambtelijke instanties hun werk naar behoren doen. Bussemaker valt niet veel te verwijten, want het is een erfenis van haar voorgangster Ross. Zij heeft wel de taak om de puinhoop in goede banen te leiden. Goede voorlichting had hier veel schade kunnen voorkomen.

Reactie (1)

T. van Emden:

“Mijn vraag is waar wordt de opbrengst van de eigen bijdrage aan besteed? Is dit voor het instant houden van een bureaucratie die niet werkt, onrust zaait en de zorgverleners veel tijd en werk kost? Schaf het dan af, voor het nog meer tijd kost in de zorg.”

Reactie (2)

J.F. Kogenhop

“Ik vindt het schandalig hoe men omgaat met mensen die afhankelijk zijn van zorg. Hieraan moet onmiddelijk iets aan gedaan worden. Als mensen niet kunnen betalen worden zij dan buiten de deur gezet??”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.