Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Het regeer-/ gedoogakkoord

Rob Scheerder
Er is een nieuw kabinet met een regeerakkoord, waarvan delen worden gedoogd door de PVV. Tijd om eens te kijken naar de zorgparagraaf. Die is, net als die van vorige kabinetten, het resultaat van een worstelpartij tussen loslaten via de marktwerking en reguleren omwille van de kostenbeheersing. Ik concentreer mij op die punten waar de worstelingen het duidelijkst aan de oppervlakte komen.
Het regeer-/ gedoogakkoord

Het akkoord bevat een aantal interventies in de aanbodstructuur die haaks staan op het loslaatprincipe van de markt. Ik noem het plan om de eerste lijn te reorganiseren: alle zorgverleners in de eerste lijn moeten gaan samenwerken in een netwerk. Het liefst allemaal onder één dak, een soort wijkcentrum dus, geen marktgedreven netwerk.

Een tweede zaak die opvalt, is het fusieverbod voor zorgverzekeraars en aanbieders zoals ziekenhuizen. Een mogelijke nieuwe combinatie die een frisse wind zou kunnen laten waaien, wordt zo onmogelijk gemaakt. Dit soort nieuwe toetreders tot de markt, die we voor de concurrentie zo nodig hebben, worden dus bij voorbaat reeds afgeserveerd.

Een derde dossier is de herinvoering van een soort planningsbeleid voor de ziekenhuizen. We hebben nog maar net de Wet ziekenhuisvoorzieningen afgeschaft of de lust tot ordening slaat weer toe: gecompliceerde, kostbare en zeldzame behandelingen moeten beperkt worden tot een klein aantal topziekenhuizen. Op deze manier wordt ook hier de concurrentie uitgeschakeld.

Een vierde punt dat opvalt, is dat de overheid nog steeds niet de prijzen van de geneesmiddelen wil loslaten. Men blijft een Wet geneesmiddelenprijzen hanteren, men wil een beter geneesmiddelenvergoedingensysteem en vrije prijzen in dit segment zijn taboe, ondanks het feit dat het hier een min of meer pure marktsector betreft, namelijk de farmaceutische bedrijfstak.

Kansloze winstuitkering

Het meest beschamende verhaal is wel de passage over het toelaten van een winstuitkering in de zorg. Omdat er behoefte is aan extra kapitaal, wil dit kabinet wel een gereguleerde winstuitkering toestaan, maar onder bizarre voorwaarden zoals borging van publieke belangen, drie jaar geen uitkering, toetsing van kwaliteitscriteria door een (nieuwe?) toezichthouder en na een positieve beoordeling van financiële buffers bij die instellingen. Het is echt een gedrocht geworden, kansloos! Dit gedoe over het winstgebeuren in de zorg is symptomatisch voor de hybride opstelling van de Haagsche wereld ten opzichte van de markt in de zorg. Het is typisch weer een ambtelijk compromis dat in de realiteit niet werkt, maar in Den Haag is men tevreden.

Beperking gouden handdrukken

Tja, en dan nog de gouden handdrukken. Deze worden bij wet beperkt tot 75.000 euro. Dus in een aantal gevallen wordt afgeweken van formules die al lang maatschappelijk zijn geaccepteerd. Deze ingreep heeft natuurlijk ook niets met marktwerking te maken. Het enige motief erachter is waarschijnlijk een ordinaire vorm van kinnesinne van Haagsche politici en ambtenaren. Maar dan wel onterecht, want die genieten zelf ook nog steeds van riante ontslagregelingen en langdurige wachtgeldregelingen.

Efficiencyslagen ontbreken

Neen, het regeerakkoord op het punt van de zorg verdient geen schoonheidsprijs. Het moddert grotendeels voort op het beleid van de voorganger. Het ergste is nog dat er aan kostenbeheersing via echte efficiencyslagen, al dan niet via het marktmodel, weinig wordt gedaan en dat de eenvoudige consument de dupe daarvan wordt door beperkingen van het pakket, verhogingen van premies en verminderingen van toeslagen.

Afin, eerst maar eens de begrotingsbehandeling afwachten, waarin de nieuwe minister zelf haar beleid kan gaan uitleggen. We zijn benieuwd.

Rob Scheerder

3 REACTIES

  1. Ik geloof niet in een markt waarin de partijen ongeljke macht hebben.
    Ik houd niet van de (zelf)verrijking via gouden handdrukken, wel in een behoorlijke wachtgeldregeling.
    Het regeeraccoord verdient geen schoonheidsprijs, maar om andere redenen dan genoemd.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.