Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klimaatbestendig begroten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het was al te merken aan het regeerakkoord: het kabinet Balkenende-IV wil rust aan het front. Geen grote stelselwijzigingen meer en mondjesmaat binnenlaten van de marktwerking. Wereldschokkende maatregelen hoefden we dan ook niet te verwachten op Prinsjesdag. Sterker nog: de knisperverse Rijksbegroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2008 biedt nauwelijks nieuws. Consequent is het kabinet wel, want: heel voorzichtig.

De vrij onderhandelbare dbc’s gaan volgend jaar zoals aangekondigd van tien naar twintig procent. Voor ons allemaal gaat de zorgpremie vijf procent omhoog en er komt een verplicht eigen risico van 150 euro. Dat eigen risico moet 760 miljoen opleveren. De accijnzen op alcohol en tabak gaan omhoog. Ziekenhuizen kunnen deze kabinetsperiode een korting tegemoet zien die oploopt van 160 naar 400 miljoen. AWBZ-instellingen krijgen een efficiencykorting opgelegd van een procent op alle tarieven.

Minister Klink en staatssecretaris Bussemaker noemen hun ingrepen “fors” en “onontkoombaar”. Maar is het genoeg? Zijn dit de middelen om de almaar stijgende zorgkosten in te dammen? Die kosten, het budgettair kader zorg, stijgen van 54 miljard volgend jaar naar 62,1 miljard in 2011. Daarmee stijgt het prijspeil in de zorg harder dan de algemene inflatie.

Wordt het geen tijd voor minder voorzichtige maatregelen? “We moeten het dak repareren als de zon schijnt”, zegt Balkenende-IV met vooruitziende blik. Maar wat te denken van het dak op de gezondheidszorg? Het pgb-budget is dit jaar al twee keer door het plafond geschoten. De chaos in de thuiszorg neemt toe en de kwaliteit van de ouderenzorg staat onder oplopende druk.

Bovendien nadert de vergrijzing met krasse schreden. Jet Bussemaker liet bij haar aantreden weten dat het een van haar belangrijkste ambities is om aan het eind van haar periode als staatssecretaris “een toekomstbestendige AWBZ achter te laten waarbinnen we langdurige zorg kunnen blijven bieden”. Drastische ingrepen in de AWBZ en flinke premiestijgingen kunnen ook op de lange termijn soelaas bieden. Wanneer durven onze nationale dakdekkers die aan?

ZorgVisie-Carina van Aartsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.