Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Meer doelmatigheid in de zorg, het kan echt

Johan Augustijn
De media schonk half augustus de nodige aandacht aan de financiële situatie van de gehandicaptenzorg. De financiële positie van deze sector is de afgelopen jaren duidelijk verbeterd. In 2013 werd een positief resultaat geboekt van 111 miljoen euro en over 2014 was dit resultaat nog beter met 171 miljoen euro. Deze resultaten worden behaald door minder inzet van vast personeel en meer inzet van flexibel personeel.
Meer doelmatigheid in de zorg

Meer flexibilisering en meer inspelen op de zorgvraag zijn kreten die al jaren geroepen worden in de sector; het is mooi om te zien dat deze werkwijze daadwerkelijk leidt tot resultaat.

Ondersteunende processen

Nu deze stap gezet is, zou ik graag zien dat de gehandicaptenzorgsector de volgende stap zet, te weten die naar meer doelmatigheid. Niet zozeer in de directe zorgverlening, want hoewel ik ooit zelf in de zorg heb gewerkt, kan en wil ik daar geen oordeel over geven. Maar op het gebied van ondersteunende processen is nog veel winst te halen. Hier laat de sector de kans liggen om geld te besparen. Geld dat veel beter aan de zorg besteed kan worden.

Enkele praktijkvoorbeelden waar volgens mij met meer ict-ondersteuning winst te behalen is.

Flexibele inzet personeel

Om de flexibele inzet van personeel te regelen, hebben veel zorgorganisaties eigen bureaus. Afhankelijk van de omvang van de organisatie zitten daar een of meer mensen bijna de hele dag te bellen met de vraag: ‘Kun jij van de week werken op afdeling x?’. De ict heeft hier allang een oplossing voor gevonden: webtools waarin medewerkers zelf kunnen inschrijven op openstaande diensten. Dit vraagt om een investering, maar wel één die zich binnen een jaar terugverdiend. Niet alleen het werkproces wordt hiermee efficiënt, zo’n tool laat ook zien dat er meer interne capaciteit blijkt te zijn dan voorheen werd gedacht. Hierdoor kan de inzet van uitzendkrachten verder dalen.

Kosten declararen

Het tweede voorbeeld betreft de kostendeclaraties. In veel organisaties wordt nog veel tijd besteed aan het declareren van reiskosten en andere kosten. Binnen grotere zorgorganisaties zijn medewerkers bijna fulltime bezig met het verwerken van deze declaraties. Ook hier valt de nodige winst te boeken door medewerkers zelf deze zaken te laten regelen via e-hrm of door middel van slimme software die bepaalde zaken geautomatiseerd aanlevert.

Ten gunste van de cliënt

De gehandicaptensector heeft de financiën om te investeren. Door software aan te schaffen, kan op de kosten van de ondersteunende diensten worden bespaard. Deze besparing kan dan volledig ten goede komen aan de zorgverlening voor de cliënten.

5 REACTIES

  1. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat nieuwe technologieën over het algemeen het werk binnen de zorg effectiever kunnen maken. En daarbij wil ik wel een onderscheid maken tussen technologie voor daadwerkelijke zorgverlening en technologie voor ondersteunende processen. Persoonlijk contact is natuurlijk het allerbelangrijkst, maar ik ben ervan overtuigd dat er genoeg technologieën beschikbaar zijn die als hulpmiddel kunnen fungeren en tegelijkertijd het werk efficiënter maken. Een voorbeeld is een Digitale Verpleegassistent die helpt bij het verhogen van de efficiëntie in het zorgverleningsproces door het verbeteren van de interactie met de patiënt. Wanneer een verpleegkundige binnenkomt op de kamer van een patiënt, worden de patiëntgegevens al automatisch op een scherm bij de deur getoond én op de smartphone of tablet van de verpleegkundige zelf. De verpleegkundige kan hierdoor doelgericht werken, immers hoeft hij of zij niet eerst het dossier door te pluizen of collega’s te raadplegen.
    Patty de Jong, Xerox

  2. Lees alle reacties
  3. @hans mijn reactie op je laatste zin: de reisafstand in de thuiszorg is gewoon een kwestie van de kilometerstand van je auto noteren en het toaal van die dag ( inderdaad in de software) declareren.
    Immers de planning van thusizorgcliënten (met name verpleging en verzorging) geeft vooraf nooit de zekerheid dat er ook in die volgorde gewerkt zal worden. Er kan immers altijd iets tussendoor komen of een adres wordt afgemeld, tussendoor moet er iets op kantoor opgehaald enz enz. Of de cliënt heeft de avond er voor gemeld eerder geholpen te willen worden ivm …. vul maar… dit kan van alles zijn.
     Willie
     verpleegkunidge in de wijk

  4. Met flexibilisering bedoelt Johan vast niet een gevarieerder aanbod van zorgverleners per cliënt. Moderne zorgorganisaties stemmen het zorgaanbod in toenemende mate – flexibel – af op de zorgvraag. Bij de planning of roostering ga je dan niet meer uit van de maximale (te verwachten) zorgvraag, ziekte en ander verzuim/afwezigheid van zorgverleners. Planning geschiedt op basis van kwaliteit, veiligheid en kosten en is toenemend gebaseerd op de actuele zorgvraag. Daarbij is het aantal verschillende zorgverleners (in een periode) bij een cliënt juist een te optimaliseren KPI. Dit pleit dus voor een geïntegreerde benadering van ECD, planning/rooster en HRM software.
    Financiële software kan zich in de gezondheidszorg onderscheiden door goede functionaliteit voor declaraties en ‘cliëntgelden’. Ook dit pleit weer voor integratie omdat je alle drie de functionalteiten naar de bron wil brengen via portalen en apps en overbodige of herhaalde invoer van data (bijv. reisgegevens in thuiszorg) wilt voorkomen – je weet bijvoorbeeld al vanuit de planning wat een zorgverlener aan reiskosten heeft gemaakt.

  5. Hoewel niemand bezwaar kan hebben tegen een handige (!) ondersteuning van feitelijke activiteiten, lijkt me de titel misleidend. Er wordt immers eigenlijk gesteld dat flexibilisering en doelmatigheid hand in hand gaan.
    Daar is b.v. tegenin te brengen dat juist een vaste relatie client/patient – hulpverlener keer op keer de motor blijkt achter werkelijke kwaliteit en heel wat missers voorkomt. En net een kwartier geleden nog hoor ik een (uit ervaring sprekende) patient annex ICTer klagen dat een elektronisch dossier, hoe goed ook, nooit de subtiliteiten bepalend voor optimale behandelkeuzes bevat die wel verweven zitten met persoonlijke bekendheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.