Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mes in AWBZ

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het geld is op bij grote thuiszorginstellingen. Meavita Nederland en de Evean Groep waarschuwen dat ze geen nieuwe klanten meer aan kunnen nemen. Het lijkt op een herhaling van zetten. Ook vorige zomer moesten burgers nodeloos lang wachten voor ze de zorg kregen waar ze recht op hadden. Oud-staatssecretaris Ross riep instellingen toen op klanten alvast in zorg te nemen. Later zouden ze het geld voor de geleverde zorg alsnog krijgen, verzekerde Ross hen. Die belofte bleek echter op drijfzand te berusten. Sensire en Meavita zeggen nog steeds te wachten op miljoenen euro’s. Het valt te begrijpen dat ze dat niet nog een keer willen meemaken.

‘NZa is doos van Pandora’

De afrekening over de knelpunten in 2006 werd een eindeloos gesteggel tussen Ross, de Tweede Kamer, zorginstellingen en de rekenmeesters van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Tot grote ergernis van Agnes Kant (SP) – die moties indiende over de knelpunten – stelde de NZa allerlei voorwaarden. Ze verwijt de NZa de knelpunten 2006 weg te definiëren. Zo is extra zorg aan mensen die al zorg kregen niet vergoed. Dat geldt ook voor extra zorg die sneller dan de Treeknorm is geleverd. Kant vergeleek de NZa vorige week met een doos van Pandora die Kamermoties niet uitvoert, maar zelf anders beslist.

Mes in AWBZ

De thuiszorg hoeft zich geen illusies te maken dat Bussemaker de beurs trekt, want ook bij VWS is het geld op. Bussemaker moet voor ruim een half miljard euro bezuinigen op de AWBZ om de overschrijdingen van 2006 goed te maken. Ze gaat snijden in de ondersteunende en activerende begeleiding. Mogelijk gaat ook het mes in de persoonsgebonden budgetten. Ambtenaren bij VWS maken overuren om voor Prinsjesdag de financiële gaten te dichten. En dan moeten ze ook nog dekking vinden voor Bussemakers’ ambitieuze plan voor zesduizend extra verpleegkundigen. Of moeten we dat met een korreltje zout nemen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.