Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Overheid, laat ziekenhuizen met rust

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Luidt een baby de teloorgang in van de marktwerking in de gezondheidszorg? Het Vlissingse jongetje Rishano werd geboren langs de A58 omdat zijn ouders niet op tijd het ziekenhuis in Goes konden bereiken.
Overheid

Prompt vroeg de Tweede Kamer een spoeddebat aan en drong er bij minister Klink op aan om in te grijpen in het beleid van de Zeeuwse ziekenhuizen. Die hadden immers besloten om de bevallingszorg in Goes te concentreren bij gebrek aan voldoende gynaecologen. Die beslissing moest worden teruggedraaid, als het aan de Kamer lag.

Gek genoeg schaarde ook de VVD zich onder de tegenstanders van verdere concentratie van zorg. Wat is er gebeurd met de partij die zich altijd zo druk maakte over het vrije ondernemerschap? Waarom mogen ziekenhuizen nu ineens hun eigen bedrijf niet meer runnen? Het nieuwe zorgstelsel is net vier jaar oud en nu al dreigen publiciteitsbeluste politici de prille marktwerking de nek om te draaien. De IJsselmeerziekenhuizen redt het niet op eigen kracht. Klink bedacht er de term sys­teemziekenhuis voor waarmee het plots onmisbaar is voor de regio en dus in aanmerking komt voor staatssteun. Leuk voor de nieuwe koper Loek Winter, maar slecht voor de concurrentie. In Zeeland houdt Klink zijn rug nog recht en beroept hij zich op veiligheid en kwaliteit van zorg die niet meer op twee locaties is te garanderen. Maar wat als daar de fusie doorgaat en vervolgens de Oosterscheldeziekenhuizen dreigen om te vallen? Niet geheel ondenkbaar want de financiële situatie aldaar is nog dramatischer dan die van de IJsselmeerziekenhuizen. Heeft de overheid dan weer een zak met geld klaar liggen om ook dit systeemziekenhuis te redden? Tot welke prijs en voor hoe lang?

Ondertussen wachten de andere ziekenhuizen af, want ook zij willen best sys­teemziekenhuis worden. Kan Klink dat op goede gronden weigeren? Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de overheid haar bemoeizucht kan beteugelen. Telkens als puntje bij paaltje komt, blijkt de politiek het niet aan te durven om de markt de problemen te laten oplossen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

6 REACTIES

  1. Ik sluit me van harte aan bij de woorden van bas leerink/
    Beleidsmakers hebben politieke moed nodig om ziekenhuizen uit hun leiden of is het lijden?? te verlossen.
    Moed is, naast ondermeer daadkracht en visie, een kenmerkende eigenschap van leiderschap ergo…..

  2. Lees alle reacties
  3. De casus Ijsselmeerziekenhuizen leert veel over de praktijk van de marktwerking. Het optreden van Achmea lijkt nergens op. Eerst contracteren ze een ziekenhuis dat al jaren onder de maat presteert en nu proberen ze alle risico’s op de belastingbetaler afwentelen. Verder wil ondernemer Winter de zeggenschap over het ziekenhuis kopen voor 5 miljoen en de tientallen miljoenen aan kosten van noodzakelijke investeringen en saneringen op alweer de belastingbetaler afwentelen. Heel goed dat de NZa hier een stokje voor heeft gestoken.

  4. marktwerking in de zorg is een onding, het zal op e lange duur alleen de prijzen maar opdrijven.
    Als gebruker van gezondheidszorg wil ik niet meebetalen aan absurd hoge marktconforme salarissen en bonussen van topfunctionarissen noch aan de winst die ondernemers wensen te behalen en te maximaliseren.

  5. Helemaal eens met Carina. Systeemziekenhuis, wat is dat eigenlijk? En het met tientallen miljoenen PREMIEgeld overeind houden van deze ziekenhuizen is zeker niet goed voor de kwaliteit van de zorg. Immers het is een vrijbrief om vooral op de oude voet door te gaan: het vangnet in Den Haag staat al klaar. Afstand houden en de markt zijn werk laten doen, en alleen ingrijpen als er echte (tijdelijke) zorg is over de continuiteit en die dan zodanig borgen dat er geen nieuw geld naar oude schulden gaat, maar naar nieuwe zorg!

  6. Marktwerking in de gezondheidszorg (lees, door graaizucht gedreven kapitalisme) en werkelijke zorg voor een zorgbehoeftige medemens staan haaks op elkaar.
    Moet er na de creditcrisis nu ook een zorgcrisis komen, alvorens het duidelijk wordt dat er onder het etiket van ‘nieuwe zorg’ rotte appels verkocht gaan worden?
    Betreurenswaardig en zorgelijk dat zovelen zo gemakkelijk door het gouden kalf van de marktwerking verblind worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.