Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Pyjamadagen

Nederland is bijna door zijn vakantietijd heen en er zijn nog geen pyjamadagen gesignaleerd. Of een andere ‘misstand in de ouderenzorg’ van hetzelfde kaliber. De afgelopen tien jaar was er tijdens de ‘onderbezetting’ in de zomerperiode op zijn minst één drama dat de media haalde.
Pyjamadagen

Wat is er aan de hand in zorgland? Het kan zijn dat de zorgjournalisten op vakantie zijn. Of ondergedoken in een verpleeghuis om de misstanden nog aan het licht te brengen. Het kan ook zijn dat het personeel niet op vakantie is gegaan omdat het weer zo slecht is. Een andere mogelijkheid is dat de zorginstellingen hun personeelsinzet deze zomer goed voor elkaar hebben. Het zal toch niet zo zijn dat de zorg is verbeterd?

Personeelsplanning

Enkele ouderenzorgorganisaties laten weten dat goede en vooral tijdige personeelsplanning het ei van Columbus is. Was dat de afgelopen jaren dan niet duidelijk? Er zijn vast ook andere factoren die meewerken aan de veronderstelde oplossing voor de zomerkrapte. Wellicht zijn instellingen professioneler gaan werken op personeelsgebied. Of misschien hebben de kwaliteitsmetingen effect?

Werkvloer

Zo’n zeven jaar geleden – in 2004 – is bijvoorbeeld de Stuurgroep Verantwoorde zorg in het leven geroepen, waarin brancheorganisatie ActiZ, beroepsorganisaties V&VN, NVVA, Sting, cliëntenorganisatie LOC, de inspectie, Zorgverzekeraars Nederland en VWS zitting hebben. Een hoop organisaties om mooie dingen te bedenken die de zorg verbeteren. Het lijkt of er toch wat naar de werkvloer begint door te dringen.

Aantrekkelijker

Daarnaast lijkt het aantal mensen – jongeren – dat wil werken in de zorg te stijgen. Deels een effect van de economische crisis van twee jaar geleden; mensen zoeken een stabielere werkomgeving waar ze niet snel ontslagen worden. Deels lijkt het imago van de sector een boost te hebben. Ja, u leest het goed: de zorgsector wordt aantrekkelijker. Dat is goed nieuws voor instellingen die met het extra zorggeld volgend jaar meer handen aan het bed moeten vinden. En goed nieuws voor de zorgvrager. Zeker met een nieuwe economische crisis voor de deur. (Zorgvisie – Carolien Stam)

13 REACTIES

  1. In de Zorg willen de meeste veel geld verdienen met weinig doen.
    Als ik kijken en hoor, zou het op zich beter af zijn als er FTE-ers komen die de oudere schoonmaken en meer hulp bieden.
    Deze genene die alleen voor het grote geld komen hebben geen zin in werken vaak in de zorg, alleen maar ja knikken en meepraten. Voor dat dure geld heb je al 2 FTE-ers die oudere kunnen helpen.

  2. Lees alle reacties
  3. Cést la ton qui fait la musique: ik ben het met .T eens die de leeftijd van de medewerkers laat tellen en het organisatorisch bekijkt vanuit de persoonlijke situatie van de Handen.Zij maken met elkaar de roosters meer of minder kloppend. Waar we allemaal ook last van hebben is de vakantiespreiding in ons poppenlandje. Van Duitsland kan ik het me voorstellen maar in Nederland leidt het tot een logistieke ramp in de zorg. Trouwens het is ook voor familiebanden en voor mantelzorg een wandrochtelijke regeling.
    Als je Zorg ziet als een aanvulling op zelfzorgmogelijkheden, is het politiek een issue om de zelfzorgmogelijkheden en basisnetwerken te versterken. Aan de slag.

  4. Wanneer ik het artikeltje lees dan constateer ik dat het wel erg triest is dat zelfs wanneer het goed gaat, in dit geval het goed doorkomen van de zomerperiode, ‘de zorg’ er nog van langs krijgt. Fijn om op deze manier het imago verder onderuit gehaald te zien worden. Maar ja, het is inderdaad zo dat goed nieuws geen nieuws is, geen aantrekkingskracht heeft. Ook mevrouw Stam heeft blijkbaar dit probleem. Óók dat is een misstand…. niet in de zorg maar rond de zorg. Jammer dat de incidentenpolitiek steeds verder oprukt.

  5. De piek is er inderdaad het hele jaar, mensen krijgen worden rap uit bed gehaald maar krijgen daardoor en door minder personeel te weinig aandacht, weinig personeel heeft ook niet zozeer te maken met vakantie`s maar gewoon omdat er niet meer ingezet mag worden door de ZZP regeling. het is een schande dat Nederland zo met de ouderen omgaat. Jongeren werken er ook weinig in de zorg omdat niemand fulltime mag werken want dan kom je niet aan je uren. De top van de instellingen zijn alleen maar bezig met uit te figulieren hoe ze zo weinig mogelijk personeel in kunnen zetten. En dan spreekt de staatsecretaris nog steeds van meer handen aan het bed. Nou ik weet wel zeker dat het alleen maar minder wordt.

  6. Ik vrees dat hier gewoon sprake is van een droevig proces van gewenning bij media en politiek. Onderbezetting hoort er inmiddels gewoon bij in de zorg. En als het echt de spuigaten uitloopt, dan laten we toch gewoon wat Polen invliegen (Zeist) of zetten we ongediplomeerde vakantiehulpen in?

  7. Gewoon lekker positief zijn kost kennelijk moeite. Natuurlijk hebben zorginstellingen het economisch tij mee. Maar met een goede planning, investeren in de relatie met familieleden, enthousiaste vrijwilligers, en: het solidair meewerken van “kantoorpersoneel” in de zomermaanden maakt ook deze koude druilerige zomer tot een feest.

  8. Eerlijk gezegd is de reden vrij simpel. de zorgionstellingen worden gedragen door medewekers van 40 en veelal 45 +. deze hebben kinderen die niet meer mee op vakantie gaan en dus gaan ze zelf twee keer. voor de zomer, na de zomer of in de winter. er is gewoon niet meer zo’n piek. Als ze nu ook die rare bouwvak afschaffen is er nog een natuurlijkere spreiding. Ik ben zelf al heel lang manager, maar sommige problemen lossen zich vanzelf op zonder opbjectieve zorgplankwantificering,

  9. Een dag per week in een willekeurig verpleeg of verzorgingshuis, op de werkvloer, een jaar lang, als dat teveel is maak er dan een ochtend van maar dat jaar wel volhouden, dan weet je waar je het over hebt, heb je ervaren aan den lijve. De mooie plannen, de woorden, alsmaar woorden, de werkvloer wordt er moe van.

  10. Mijn idee is dat door de meer objectieve zorgplankwantificering inderdaad betere planning ontstaat en proactief verwachtingen beter gemanaged worden.
    De invloed op het imago van de zorgsector van deze column over de afwezigheid van slecht nieuws is in het beste geval nihil.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.