Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robots in je huis

Claire Huijnen
Herjan van den Heuvel
Dit is geen toekomstmuziek meer, het komt eraan! Langer zelfstandig thuis wonen, meer autonomie voor ouderen en zelfredzaamheid zijn aan de orde van de dag.
Robots in je huis

Smart Homes werkt als non-profit kennisinstelling op het gebied van ‘Domotica & Slim Wonen’ aan de ontwikkeling van slimme technologieën, toepassingen en diensten om mensen te ondersteunen in hun woonomgeving. Een veelbelovend en snel opkomend toepassingsgebied is de integratie van domotica en robotica: een slimme woning die gaat samenwerken met een robot om mensen beter te ondersteunen. De woning houdt door middel van sensoren 24 uur per dag een oogje in het zeil en de robot is je gesprekspartner.

Structuur en initiatief

Namens Smart Homes werken wij aan twee onderzoeksprojecten – CompanionAble en Mobiserv – gericht op mensen met beginnende geheugenproblemen. Wat wij tijdens ons onderzoek merken is dat er bij deze doelgroep behoefte is aan structuur en initiatieven. Mensen met beginnende dementie weten wat goed voor ze is, maar ze missen zelf het initiatief. Onze zorgrobots fungeren daarom als coach en maatje. Ze ondersteunen de gebruiker door middel van herinneringen en suggesties op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Denk hierbij aan herinneringen om tijdig te eten, te drinken, en medicijnen in te nemen, het herinneren aan taken en afspraken, maar ook het voorstellen van activiteiten, zoals een wandeling of een spel, of om eens iemand te bellen. Wij zien dat dit kan bijdragen aan een actiever, plezieriger en gezonder leven, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar partner of mantelzorger.

Niet praten, maar doen

In beide projecten staat de gebruiker centraal. In de huidige fase betekent dit concreet dat wij regelmatig uitvoerige gebruikersonderzoeken verrichten, om direct feedback te krijgen van de eindgebruiker, hun mantelzorgers en hun zorgverleners. Uit de vele observaties, bevindingen en meningen die wij tot nu verzameld hebben, hebben we geleerd dat er altijd dingen te verbeteren zijn, maar vooral dat mensen de robot accepteren en leuk vinden! Ook deelnemers die initieel een beetje bang zijn voor een ‘robot’ veranderen heel snel van mening na het zien en ervaren van wat deze robotmaatjes doen (en niet doen). Naast deze gebruikersonderzoeken staan we ook veel op beurzen en congressen om de robots aan het grote publiek voor te stellen. Vaak krijgen we dan minder enthousiaste reacties van mensen die niet precies weten wat de robots doen. Daarom is ons motto: ervaren, ervaren, ervaren! Mensen zitten absoluut te wachten op deze vorm van ondersteuning. Niet praten, maar doen dus. We proberen dit te bewerkstellingen door nog meer eindgebruikers te betrekken in onze projecten, door middel van demonstratiefilmpjes op internet en hopelijk binnenkort door middel van nieuwe en uitgebreidere pilots in Nederland, wellicht samen met uw zorginstelling.

CompanionAble en Mobiserv op AAL Forum

Onze demonstratiefilmpjes laten voorbeelden zien van de ondersteuning die deze robots gaan bieden (CompanionAble en Mobiserv). Wilt u deze en andere zorgrobots in levenden lijve zien? Kom dan naar het Europese AAL Forum van 24 september t/m 27 september in Eindhoven.

Auteurs


Claire Huijnen – Projectleider

Expertise: zorgrobotica, mens-techniek interactie & cognitieve psychologie/ergonomie.

Herjan van den Heuvel – Projectleider
Expertise: zorgrobotica, mens-techniek interactie & informatica.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.