Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schedelbasisjournalistiek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De prins heeft geen schedelbasisfractuur, zo weten we nu dankzij de NRC. Hoera, goed nieuws! Of niet?
Schedelbasisjournalistiek

In de storm van berichtgeving rondom het skiongeval van prins Friso kon ook de NRC niet achterblijven. De NRC die het zijn taak vindt om ‘zo betrouwbaar en genuanceerd mogelijk te informeren’.

Nieuws

En welk een gelukkig toeval: Jannetje Koelewijn, ‘een van hun meest ervaren journalisten’ was ter plekke. En nog wel en in gezelschap van haar echtgenoot, neurochirurg Kees Tulleken. Begrijpelijk dat beiden de verleiding niet konden weerstaan en op onderzoek uit gingen. Natuurlijk was Tulleken nieuwsgierig toen hij een collega naar de toestand van de prins vroeg. Dat mag, vragen staat vrij. Het is aan de ander om te antwoorden. Hetzelfde geldt voor de journaliste. De arts wist bovendien dat hij met een journalist sprak. Het is een journaliste toch niet aan te rekenen dat zij naar nieuws jaagt? Sinds wanneer zouden journalisten zich aan communiqués van de RVD moeten houden? Of aan persberichten? Wie niet probeert om zelf naar bronnen te zoeken, is als journalist geen knip voor de neus waard. Of je moet het leuk vinden om knip-en-plak-‘journalistiek’ te bedrijven.

Wiens belang?

Het verhaal is alleen inhoudelijk niet sterk omdat er maar één bron is geraadpleegd en dan ook nog een specialist die geen lid is van het behandelteam. Koelewijn zegt dat ze er geen tweede bij kon vinden. Zo blijft het een eenzijdig verhaal, uit de tweede hand. Misschien zelfs de derde hand, omdat Tulleken in de NRC zei dat hij zijn vrouw het verhaal van zijn collega-arts doorgaf. Hij zou haar alleen de ‘positieve berichten’ hebben verteld om foutieve berichtgeving te corrigeren. Hoe kan er van een evenwichtig bericht sprake zijn als daarin negatieve aspecten worden weggelaten? En wat is eigenlijk het belang van deze berichtgeving? Bij zwaarwegend belang mag een arts het medisch beroepsgeheim schenden. Als een patiënt hem vertelt dat hij een moord gaat plegen of zo. Wat is hier het zwaarwegende belang? En wat is het belang voor patiënt en familie? Ik zie het niet, behalve dan het tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid van het Nederlandse volk. Dat lijkt me volstrekt onvoldoende reden om over een patiënt uit de school te klappen. De NRC loopt zelfs een enorm risico met dit bericht. Wat nu als blijkt dat het allemaal veel ernstiger is? Dan is Nederland door de NRC maar mooi op het verkeerde been gezet.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

5 REACTIES

  1. Misschien moet de hele pers gewoon die hele koninklijke familie eens met rust laten. De huidige situatie heeft Friso – laat ik voorop stellen dat ik hoop dat hij er bovenop komt – toch voornamelijk aan zichzelf te danken. Als een niet-koninklijke dit overkomt hoor je de pers niet, dat is pas echt kwalijk. Is Friso meer dan een ander? nee.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.