Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: SER en VWS: dwing datakoppeling af

De patiënt kan nog steeds niet goed bij zijn medische gegevens, ondanks de jaarlijkse 1,6 miljard euro aan ict-uitgaven. VWS moet eisen stellen in plaats van ‘sterke signalen’ afgeven, vindt Robert Weij van zorgbedrijf Pluhz.
Robertweij
Robert Weij, directeur Pluhz

Al je medische gegevens inzien, met één druk op de knop. Handig voor de patiënt. En noodzakelijk als we de zorg beter en goedkoper willen maken door meer samenwerking tussen zorgverleners. Toch komt het elektronisch patiëntendossier maar niet echt van de grond.

Exporteren data niet mogelijk

Ik onderging onlangs een sportkeuring. Ik kreeg de mogelijkheid om alle data digitaal in te zien. Bloedwaarden, longonderzoek, inspanningstesten en nog meer cijferwaarden vond ik terug in mijn digitale dossier van het ziekenhuis. Nu wilde ik deze data overzetten naar een van mijn gezondheidsapps en anders naar een pgo (persoonlijke gezondheidsomgeving) waarvoor ik een account had aangemaakt. Alleen: dat kon niet. Ik kon alleen mijn gegevens exporteren via een pdf. En dit pdf-bestand kon ik op geen enkele manier gebruiken, tenzij ik alles handmatig ging over typen.

Jaren wachten op koppelingen

Vreemd, want al sinds 2006 wordt gesproken over koppelingen. Sterker nog, het is door leveranciers zelfs meerdere malen beloofd, blijkt uit een zoektocht op internet. En niet vorig jaar, maar jaren terug al: in 2009, 2012 en 2014. ‘Het komt eraan!’.

Ik belde daarop het ziekenhuis, met de vraag hoe ik toch de gegevens kon overzetten. Die verwees me naar de HIZ-leverancier Chipsoft, een miljoenenbedrijf. Die meldde me dat ze ermee bezig waren, maar dat ik moest wachten en dat het nog lang zal duren. Want de ziekenhuizen hebben zoveel maatwerk, waardoor het eigenlijk onmogelijk is.

Een stevig signaal

Medio juni verscheen er weer een rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) over het beheersen van de zorgkosten: ‘Zorg in Nederland: hoe houden we het betaalbaar?’ De raad stelt hierin ‘een stevig signaal’ te willen geven ‘aan alle betrokken partijen, inclusief de ict-bedrijven, om spoedig voortgang te bereiken met veilige en makkelijke data-uitwisseling in het belang van de zorgprofessionals’. Mooie woorden, maar het is de vraag of de patiënt of zorgverlener hier nu wél iets mee opschiet. Toenmalig minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid schreef in 2006 al soortgelijke stukken, evenals zijn collega’s de jaren daarop.

Softwareleveranciers

De meeste gezondheidsapps maken gebruik van de internationale standaard CDA (Clinical Document Architecture), waardoor gegevens makkelijk zijn te importeren. Een standaard die Nictiz (de landelijke kennisorganisatie die zich inzet voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg) al in 2009 noemt en waarvoor ze in 2013 een handleiding heeft geschreven voor softwareleveranciers. Hoe makkelijk kun je het krijgen?
Waar blijft het dan op hangen? Het antwoord is heel simpel: softwareleveranciers verdienen nu veel geld aan het huidige systeem. Er is dus geen belang om haast te maken.

Veel geld gaat naar ict

Voor het vijfde jaar op rij geven Nederlandse ziekenhuizen meer uit aan ict. Dat blijkt uit een benchmark van adviesbureau M&I/Partners. In 2013 was dit nog 4,5 procent, in het boekjaar 2018 ging het gemiddeld om 5,7 procent van de omzet. Dat is 1,6 miljard euro. Nu willen we resultaten zien.

De SER en VWS moeten geen rapporten en adviezen geven. Ze moeten softwareleveranciers dwingen om gegevens makkelijk te koppelen en te exporteren. En niet binnen een paar jaar, maar dit jaar nog. En niet op een manier die hen uitkomt, maar die de patiënt en de zorgverlener helpt. Uitstel hebben ze al genoeg gehad.

Door: Robert Weij, zorgbedrijf Pluhz.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.