Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Technologische en sociale innovatie hand in hand

Er is genoeg technologie ontwikkeld voor toepassing in de ouderenzorg. Maar hoe worden toepassingen ingebed en geven ze antwoord op de behoeften van medewerkers, mantelzorgers en cliënten?
Mariët Paes
Foto: Egon van Hooft

Ziekenhuizen hangen aan elkaar van technologie, maar in de ouderenzorg is nog veel te winnen met technologie. Maar hoe ontwikkelen we goede technologie? Er ligt volop technologie op de plank bij technische universiteiten en bedrijven. Maar zo werkt het niet, leert de praktijk. Het gaat erom dat zorgtechnologie goed wordt georganiseerd en aansluit bij wat de medewerkers, mantelzorgers en ouderen zelf willen en nodig hebben.

Zorgcoöperatie

In Brabant zijn goede voorbeelden van zorgtechnologie die ingebed is in sociale innovatie. Een mooi voorbeeld is de zorgcoöperatie Hoogeloon. Hoogeloon biedt zorg voor en door het dorp (2000 inwoners). De zorgcoöperatie bestaat uit bewoners van Hoogeloon, die aanvullend op hun sterke informele zorg ook een professioneel aanbod hebben ontwikkeld.  Zo kunnen zij thuiszorg en kleinschalig wonen in het eigen dorp organiseren, omdat zij gebruikmaken van ‘slimme zorg’ die in de regio voorhanden is. De domotica wordt ingezet voor de nachtzorg en voor het bieden van dag- en nachtstructuur. De techniek helpt in de strijd tegen onleefbaarheid, veroudering en krimp op het Brabantse platteland.

Zorg-op-afstand

Een voorbeeld in de professionele zorg is ZuidZorg, waar inmiddels enkele honderden klanten via zorg-op-afstand contact hebben met een verpleegkundige. Deze ‘slimme zorg’ wordt toegepast voor mensen die dag- en nachtstructuur nodig hebben of herinnerd moeten worden aan afspraken, zoals medicijninname op een bepaald tijdstip. Zorg-op-afstand is ingebed in het primaire proces; het is een van de diensten die wijkverpleegkundigen aan cliënten kunnen aanbieden. ZuidZorg faciliteert andere zorgorganisaties om zorg-op-afstand te bieden, zowel in Brabant als daarbuiten.

Met gebruikers

In Zuidoost-Brabant wordt de nachtzorg lokaal of  regionaal in ‘zorgcirkels’ georganiseerd. Na Eindhoven en De Kempen wordt deze methode via de Brainport-coöperatie SlimmerLeven2020 ook in De Peel uitgerold. Een coöperatie zoals SlimmerLeven (of de Maatschappelijke Service Provider in West-Brabant), biedt mogelijkheden om gezamenlijk – met gebruikers – proeftuinen en living labs te organiseren en implementatiekracht te ontwikkelen.

Slim organiseren

Technologie alleen is onvoldoende om de ouderenzorg te versterken. Het gaat erom technologie slim te organiseren – in ketens, gericht op onder andere arbeidsbesparing – en aan te laten sluiten bij de werk- en leefwereld van de gebruikers. Zij bedenken zelf wat zij nodig hebben. Technologische innovatie in de (ouderen)zorg is vooral sociale innovatie. Het gaat om high tech én high touch, zeggen wij in Brabant.

Mariet Paes
Alexander van den Dungen
Provinciale Raad Gezondheid, Noord-Brabant

info@provincialeraadgezondheid.nl

 


Dit blog maakt deel uit van de toekomst- en innovatieverkenning Diagnose Technologie. De resultaten zullen worden verzameld in een boek dat 20 september wordt gepresenteerd op een congres in ’t Spant in Bussum. Noteer vast in uw agenda!

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Allemaal ideeen van mensen die nooit in een verpleeg of verzorgingshuis komen.
    Weet je wat de gehandicapte of hulpbehoevende ouderen nodig hebben: liefdevolle benadering, een arm om hun heen, voldoende aandacht (op tijd naar het toilet e.d.) goed en gevarieerd en voldoende eten, op tijd de deur uit, voldoende entertainment en (belangrijk) bezoek. Dat kan geen microfoontje of robot geven.
    Van dit voorstel druipt het commerciele af: DE HUIDIGE ZORG TEN TOP.
    Droom maar lekker door of bezoek eens zulke instelling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.