Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Tel uit je winst

Op welke manier gaan verzekeraars AWBZ-zorg inkopen voor hun eigen verzekerden? Het antwoord op die vraag is een van de best bewaarde geheimen van het ministerie van VWS.
Tel uit je winst

“Zorgverzekeraars zien kansen om de kwaliteit en doelmatigheid van AWBZ-zorg te verbeteren ten behoeve van hun cliënten, door contracten te sluiten met die zorgverleners die aantonen dat ze kwaliteit leveren en innoveren.” Dat staat te lezen in het Toekomstbeeld AWBZ 2013 van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). En ook: “Deze zorgaanbieders worden door de zorgverzekeraars beloond voor de kwaliteit, omdat op die manier uiteindelijk de kosten betaalbaar blijven. Omdat zorgverzekeraars geen winstoogmerk hebben, wordt het bespaarde geld opnieuw geïnvesteerd in die kwaliteit.”

Klok tikt

Er is nog helemaal niets bekend over hoe dit slimme zorginkopen eruit gaat zien. Dat terwijl de klok genadeloos doortikt. In het Regeerakkoord staat 1 januari 2013 als datum voor de overheveling genoteerd. Aanbieders brengen voor juni hun offertes uit dus er is nog minder dan een halfjaar om bekend te maken wat aanbieders moeten laten zien aan verzekeraars om ingekocht te worden. Wat bedoelt ZN precies met ‘aantonen dat ze de beste kwaliteit kunnen leveren en innoveren’?

Zorgkantoortje

Het lijkt wel alsof er weinig verandert met de overgang. In het overbruggingsmodel dat in het Toekomstbeeld wordt gepresenteerd, speelt de grootste verzekeraar in de regio voorlopig ‘zorgkantoortje’. In de tussentijd gaat men hard aan het werk om bovenstaande vragen te beantwoorden. Naar schatting kan dit overgangsmodel nog drie tot vier jaar van kracht blijven.

Winst

Wat hebben we aan die overheveling? Laten we eens speculeren over waarom de verzekeraars de AWBZ willen uitvoeren. Zij mogen in de AWBZ dan wel geen winstoogmerk hebben maar het is natuurlijk ook niet vervelend dat vele miljarden aan AWBZ-euro’s door de kas stromen. De uitvoeringskosten van de AWBZ door de zorgkantoren bedragen nu 1,8 procent. Vergelijk dat eens met de uitvoeringskosten van de zorgverzekeringswet door de verzekeraars: maar liefst vijf procent. Tel uit je winst. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Weblog Wouter van den Elsen

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als ik een zorgverzekeraar was, dan zou ik de zorg voor mijn cliënten zoveel mogelijk in de AWBZ onderbrengen, want er is altijd een grijs gebied tussen. Dan hoef ik als zorgverzekeraar minder uit eigen zak te betalen. Bovendien krijg ik als bonus nog eens 1, 2, 3 of 5% over het bij de belastingbestaler gedeclareerde bedrag.
    Laat maar komen die AWBZ!

  3. Zorgverzekeraars kunnen in 2013 de awbz zorg nog niet alleen voor hun eigen verzekerden inkopen, want het verdelen van het awbz regiobudget naar een budget per verzekeraar is nog niet mogelijk.
    De uitvoeringskosten van de zorgverzekeraars zit eerder tussen de 3 en 4 procent. De reden voor ons om dit te willen uitvoeren voor eigen verzekerden is dat wij denken dat de zorg er voor de klant eenvoudiger van wordt. 1 loket. En ook de afstemming met gemeenten wordt eenvoudiger.

  4. Zo moeilijk is zorginkoop nou ook weer niet. De CQ-index en de Zichtbare Zorg indicatoren worden voor dit doel verzameld. Deze bronnen kunnen aangevuld worden met analyses op basis van de eigen data. Vervolgens moeten de gegevens samengevat worden en moeten zorgaanbieders de kans krijgen om te reageren op het kwaliteitsbeeld. Een constructieve opstelling wordt beloond en degene die niet willen dienen op termijn andere inkomsten aan te boren. Nog even nadenken over de vorm waarin alles wordt gecontracteerd en hup beginnen maar. Elsevier heeft laten zien dat het kan. En wat betreft die winst. Dat deel geloof ik niet. Natuurlijk zullen de uitvoeringskosten omhoog gaan wanneer de verantwoordelijkheden en daarmee inspanningen toenemen. Maar een stijging van 250% is de komende jaren onwaarschijnlijk. Ik geloof ook niet dat dat de motivatie is, want zorgverzekeraars zijn van nature conservatief en houden liever alles bij het oude. Die motivatie komt vanuit VWS en wordt via ZN doorgegeven aan de zorgverzekeraars. Zelf willen ze liever niets doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.