Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verwarring over de ggz

Frank van Hoof
De afgelopen week werd bericht over een toenemend aantal contacten van de politie met verwarde personen. Eerder werd gemeld dat het aantal intramurale plaatsen in de geestelijke gezondheidszorg afneemt. Heeft het een met het ander te maken?
Verwarring over de ggz
Foto: Trimbos
Premium

Aanleiding voor de berichtgeving waren

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Geachte heer van Hoof,
      het is de afgelopen weken gegaan over verwarde mensen. Daarbij is geen moment de ‘ontbedding’ aan de orde geweest: wel de bezuinigingen, de geldverslindende bureaucratie, de discriminatie van de GGZ t.o.v. de SGZ
      Suggestieve berichtgeving is uit den boze: eens. Suggestieve reacties ook.
      Eens zijn we het in ieder geval over: ‘er voldoende goede zorg is, op de plaatsen en op momenten waarop die zorg nodig is.’ Daar mankeert het in toenemende mate aan. De redenen hierboven genoemd en er zijn er nog wel een aantal te noemen zoals bv: eigen risico betaling bij dwangopname en bemoeizorg

    2. Lees alle reacties
    3. De relatie tussen het aantal incidenten met ‘verwarde personen’ en de afname in de intramurale sec GGZ zijn twee dingen, en geeft een verkeerd beeld van deze problematiek. Punt is dat de afname met intramurale GGZ onvoldoende wordt gecompenseerd (tot op heden) met uitbreiding van ambulante GGZ zoals bemoeizorg specifiek voor deze doelgroep en ambulante GGZ voor de bredere populatie waar deze doelgroep onderdeel van vormt- uitbreiding van de ambulante GGZ zoals de bedoeling aanvankelijk was. Er is dus netto gewoon krimp in het aanbod GGZ, de cijfers laten dat ook zien. Daarnaast zijn er de afgelopen periode behoorlijke drempels opgeworpen in die (ambulante) GGZ. Denk aan de eigen bijdrage van maar liefst 200 euro in 2012, de krimpende inkoop van de zorgverzekeraars op het gebied van ambulante zorg (hetgeen ze overigens tegenspreken, beroepsorganisaties weten beter), de opgetuigde bureaucratie ( het gedoe om een verwijsbrief vóóraf te moeten hebben met een hoop onzinnige gegevens daarop die medisch helemaal niet relevant zijn). Dat gaat veel verder dan enkel de intramurale GGZ beschouwen. De GGZ in zijn geheel is krimpend én moeilijker toegankelijk.
      Als de samenleving dat wil is dat op zichzelf het punt niet; maar elk beleid heeft gewenste (bezuinigen) als ongewenste gevolgen (onbehandelde mensen). Als je een probleem goed wilt verkennen en daar uitspraken over wilt doen, moet je het in zijn totaliteit beschouwen.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.