Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Wat is eigen regie?

Aline Saers
We hebben met elkaar gestreden, getrokken, gesjord en nog was het niet genoeg. Met zijn allen zijn we ervoor gegaan, dank daarvoor! Helaas is het toch niet gelukt. De handtekeningen stonden al onder het besluit en dan is het heel erg moeilijk om het teruggedraaid te krijgen. Het maakt me boos. Maar terugkijken heeft weinig nut; fase twee is aangebroken en daarmee zijn we weer vol aan de bak.
Wat is eigen regie?

Belangrijk is nu dat we gaan formuleren wat eigen regie is en wat er nodig is om te zorgen dat mensen die langdurig van zorg afhankelijk zijn, de volledige regie over hun leven kunnen behouden. Sabine Uitslag zegt in ons filmpje Manifestatie tegen afbraak pgb 23 juni 2011 dat eigen regie betekent dat je inspraak hebt in hoe de zorg georganiseerd wordt. Maar dat is een heel beperkte opvatting van eigen regie!

Dit is eigen regie

Eigen regie betekent dat je alle beslissingen zelf kunt nemen. Zelf kiezen waar en hoe je wilt wonen en zelf beslissen waar en wanneer je (vrijwilligers)werk gaat doen als dat tot je mogelijkheden behoort. Maar ook zelf beslissen welk ondergoed je aan wilt, ook al is dat niet het meest praktische ondergoed voor de hulpverlener. Of beslissen dat je een legging wilt dragen, ook al duurt een legging aantrekken drie keer zo lang als een gewone broek. Eigen regie gaat dus veel verder dan alleen de zorg. Het gaat erom dat mensen hun leven kunnen leiden zoals zij dat willen en dat de zorg daarop aansluit. Dus dat als je vandaag een legging aan wilt, dat het gewoon kan, zonder dat je het gevoel krijgt dat je lastig bent.

Ook moet je kunnen besluiten zelf bepaalde lichaamsdelen te wassen, al duurt dat vier keer zo lang dan als de hulp dat doet. Echt, dit krijg je bij de thuiszorg niet voor elkaar. De discussies over minutenregistraties gehoord hebbende, geloof ik ook niet dat dat binnen afzienbare tijd gaat veranderen, wat de coaltiepartijen ook beweren. Laat staan dat je je vaste hulpverlener kunt uitzoeken en op wisselende tijden en locaties, of zelfs op afroep, zorg kunt ontvangen.

Wat is daarvoor nodig?

Wij zijn woensdag gestart met het verzamelen van verhalen via onze website www.pgb.nl . Budgethouders vertellen hier hoe ze nu hun zorg hebben geregeld. Ze maken inzichtelijk waarom dit wél kan met een pgb en niet als ze de zorg rechtstreeks van een instelling ontvangen. We gaan de staatssecretaris heel duidelijk maken hoe de zorg dan zal moeten veranderen waardoor ze zich nog eens drie keer achter de oren krabt en zich echt gaat afvragen: hoe ga ik dit voor elkaar krijgen? Eind augustus gaan we deze verhalen presenteren aan de staatssecretaris. Zij moet voor Prinsjesdag op 20 september in een brief uitleggen hoe ze de eigen regie gaat borgen. Dan kan ze deze voorbeelden hierin meenemen. Ze kan zich dan niet verschuilen achter beleidstaal, ze moet in gewonemensentaal per verhaal uitleggen hoe ze voor deze mensen de eigen regie gaat borgen.

Gecombineerde hulpvraag

De staatssecretaris heeft al aangegeven te overwegen om bepaalde groepen een uitzonderingspositie te geven. Zo heeft ze gezegd te bekijken of er voor de groep mensen die een gecombineerde hulpvraag hebben – mensen met een indicatie voor begeleiding én een andere functie, een aparte regeling moet komen. Voor de goede orde: ik vind dat begeleiding in de AWBZ moet blijven. We zetten alles hierop in en zijn momenteel druk in gesprek met Tweede Kamerleden voor het debat hierover in de Kamer in september. Maar stel dat begeleiding wel overgaat naar de gemeenten, dan vinden we dat de groep met de gecombineerde hulpvraag hiervan inderdaad moet worden uitgezonderd, zoals de staatssecretaris al suggereerde. Bovendien vinden we dat de keuze voor een pgb bij een individuele voorziening gehandhaafd moet blijven. We zullen alles eraan doen om het pgb in de gemeenten te behouden. Ook hierover zijn we in gesprek met Tweede Kamerleden.

Slimmer en goedkoper

Daarnaast heeft de staatssecretaris gezegd dat als mensen hun zorg zelf goedkoper en slimmer kunnen regelen, dit mogelijk moet blijven. Bij Paul Rosenmöller in Spraakmakende Zaken zei ze: “…Het grote verschil is dat ze het geld niet contant op hun rekening krijgen. Het geld gaat naar het zorgkantoor, op hun naam, en het zorgkantoor gaat dan dezelfde zorg inhuren die ze hadden. Ze krijgen alleen niet de euro’s op hun rekening, maar hun euro’s blijven op het zorgkantoor”. Als dit de nieuwe situatie wordt, vinden wij dat ook prima. Maar de staatssecretaris zal in haar brief heel duidelijk moeten maken wat slimmer en goedkoper is, wat de criteria gaan worden. Ongelooflijk, dat ze nu allerlei dingen moet gaan bedenken om de eigen regie te borgen terwijl daarvoor een prachtig middel bestaat, namelijk het pgb. Toch gaat het ons niet om het pgb an sich. Ons gaat het erom dat de mogelijkheid blijft bestaan dat iemand zijn eigen zorg zélf kan regelen. Dat is de essentie van eigen regie: zelf de zorg regelen, helemaal op jouw manier, op jouw voorwaarden. Die mogelijkheid hoeft van ons niet per se een pgb te heten.

Aline Saers, directeur Per Saldo, belangenvereniging pgb-houders

Lees meer

Weblog Aline Saers

6 REACTIES

  1. Toetreding van zzp’ers tot het zorgkantoor is een goede ontwikkeling. Ik ben benieuwd hoe de zorgkantoren dit proces gaan vormgeven. Vooralsnog lijken zorgkantoren er niet erg happig op: het heeft nl. gevolgen voor de aanbestedingsprocedure, de tarieven voor de zorgverlening, de waarborging van de kwaliteit en de verantwoording daarvan. Hoe kunnen zzp’ers bijv. de continuiteit van zorg garanderen? Worden zzp’ers ook geacht om elke client aan te nemen? Zorgkantoren zijn nog steeds niet klaar met het opstellen van voorwaarden voor het direct contracteren van zzp’ers. Men verwacht nu dat de toetreding van zzp’ers tot het zorgkantoor pas van start kan gaan op 1 januari 2013 na een aantal pilots (www.nursing.nl).

  2. Lees alle reacties
  3. Een volwaardige eigen regie moet ook betekenen dat de zorgvrager de zorgaanbieder aan wie hij verbonden is ook mag aanspreken op de kwaliteit die wel of niet geleverd is en de prestatie die wel of niet geleverd is en dat ditgevolgen kan hebben voor de zorgaanbieder.En dat er geen extra lagen komen die zogenaamd een klachtenprocedure moeten voorstellen.De zorgaanbieder moet steeds vraaggericht werken en samen met de zorgvrager een oplossing vinden voor diens vragen.Dat betekent vooraf garanties dat er maatwerk geleverd wordt en dat niet de “goedkoopst mogelijke
    adequate oplossing” altijd leidend is.

  4. @ Aline Saers en Tjark Reininga. De hele actie was bedoeld als een bezuiniging. Als de patiënten werkelijk evenveel zorg krijgen en zeggenschap over die zorg krijgen dan wordt de zorg natuurlijk niet goedkoper. Ik zie de acties van Per Saldo dan ook vooral als acties om de Staatssecretaris aan haar woord te houden, en aangezien dat onmogenlijk is, dus als acties om de reputatie van de Staatssecretaris schade aan te brengen. Het irriteren en frusteren van de Staatssecretaris kan een goede manier zijn om de eigen frustraties te verwerken, en ook om de staatssecretaris zodanig te beschadigen dat ze in de toekomst niet meer schade kan aanrichten. Als strategie om de huidige schade te beperken kan dit wel eens falen. Steeds bekruipt mij bij Per Saldo het gevoel dat er geen goede politieke analyse wordt gemaakt. Misschien moet Per Saldo eens met Wilna Wind praten. Die mag dan geen kaas van de zorg hebben gegeten, ze weet wel iets over politiek.

  5. eigen regie; het gezegde wie betaalt bepaald, dus de client betaalt (in)direct voor de zorg, is de klant; met de nieuwe wetswijziging waarbij de verpleegkundige als ZZP’er eindelijk anno 2012 een contract mag afsluiten met de zorgverzekeraar om zorg te leveren, zal denk ik, een enorm toegevoegde waarde hebben voor de PGB klant; deze twee, de professional en de zorgconsument/ client maken afspraken over de zorglevering, dat is eigen regie.

  6. een deel van de vraag wordt dan dus of de zorgkantoren, en de verzekeraars, de grootheid kunnen opbrengen deze cliënten het feitelijke beheer over hun budget te geven en hun regierol bij de inkoop van deze zorg op afstand te zetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.