Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wie voorkomt de wachtlijsten?

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Maximaal drie ton omzet. Een bruto inkomen van rond de 220.000 euro. Daar kun je als medisch specialist toch niet over klagen?
Wie voorkomt de wachtlijsten?

Frank de Grave, voorman van de Orde van Medisch Specialisten, heeft een goede deal gesloten met het ministerie van VWS. Het fiscale ondernemerschap blijft voorlopig behouden en de drastische omzetbeperkingen die oud-minister Klink voor ogen had, zijn van de baan.

Confrontatie

Vergroot het akkoord de macht van bestuurders, zoals de dokters vrezen? De directeuren lijken een grote vinger in de pap te krijgen, omdat specialisten zo’n 25 procent van hun honorarium pas ontvangen als ze afspraken maken met het ziekenhuis over onder meer beroepskosten en kwaliteit. Maar uit puur zelfbehoud zal geen enkele bestuurder frontaal de confrontatie aangaan met de artsen. Directeuren die de strijd aanbinden, delven gewoonlijk het onderspit. Over het algemeen zullen ze hun handen niet willen branden aan de verdeling van het geld. Laat de specialisten dat zelf maar opknappen. Dat zal genoeg spanning opleveren tussen de dokters onderling. Neem je de historische omzetten met alle oneerlijke inkomensverschillen als uitgangspunt? Of ga je de werkelijke prestaties belonen? En zo ja, hoe meet je wie het meeste doet? Hoe definieer je werklast en productiviteit? Daar moeten ze als volwassen mensen toch uit kunnen komen?

Bron van spanning

Het voorkomen van wachtlijsten kan een bron van spanning worden. Het akkoord legt de verantwoordelijkheid voor het zorgvolume bij artsen en ziekenhuizen. De omzet mag niet meer dan 2,5 procent groeien, terwijl de zorgvraag jaarlijks met zo’n 4 à 5 procent stijgt. Dat betekent dat specialisten 2,5 procent honorarium inleveren, of langer gaan werken of minder tijd per patiënt besteden. Of dat er toch wachtlijsten ontstaan.

Verantwoordelijkheid

Zorgverzekeraars ontspringen de dans. Zij mogen winst maken, het pakket verkleinen en toch de premie verhogen. Ze lopen nauwelijks risico’s. Wordt het niet tijd de verzekeraars verantwoordelijk te maken voor het zorgvolume? Zij maken immers de productieafspraken. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als medisch specialist-psychiater zou het leuk zijn als ik inderdaad 300.000 omzet zou hebben en een belastbaar inkomen van 220.000. maar daar zijn we als groep van uitgesloten ondanks een akkoord van de minister met alle specialisten. Reden? Foutje bij het verzamelen van de data in het voortraject. het is nu rond de 160.000 en belastbaar 110.000 (secretaresse+werkruimte moet ik zelf betalen als zelfstandig gevestigde, vandaar). Bovendien worden we afgerekend op gewerkte tijd. Bij de andere medisch specialisten niet, zij worden per dbc betaald en er zijn dusdanige fouten gemaakt in het voortraject van de dbc’s (geleid en gedaan door extern, Cap-Gemini!) dat de dbc-prijzen niet in verhouding staan tot de reele tijd, bijgevolg veel meer dbc’s en meer ziekenhuiskosten dan verwacht. Dus ‘de medisch specialisten’eenzijdig veroordelen kan niet, de overheid ea hebben ook flink wat ranzige boter op het hoofd. Van het norminkomen (lees: maximum-inkomen), gebaseerd op uurtarief en gemiddelde werkweek, daar is helaas NIETS van terechtgekomen, dat zou minder dan 300.000 zijn. Daar komt helaas nog steeds niets van terecht. Dat is best te regelen zoals er eerder een maximum productie was, maar deze boot wordt helaas gemist. de onbetrouwbare- politiek geleide overheid- haalt de zeer dikke vinger houdt de pap en schuift het door naar de ziekenhuizen en specialisten onderling, kunst zou ik zeggen, dat is een truc en trucs werken meestal niet goed uit. nou bart graag je commentaar………….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.