Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blokhuis: ‘In totaal 40 miljoen euro naar onderzoek Lifelines’

Redacteur Zorgvisie
Het grootschalige bevolkingsonderzoek Lifelines start in 2019 met de derde onderzoeksronde. Er is daarvoor in totaal 40 miljoen euro bijeengebracht door diverse partijen. ‘Iedereen heeft baat bij de kennis die door Lifelines wordt opgedaan’, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis.
pgb's
Foto: Fotolia

Het doel van Lifelines is om dertig jaar lang data- en lichaamsmateriaal te verzamelen van drie generatie inwoners in de noordelijke provincies van Nederland. ‘Hiermee komen relevante data en biomaterialen voor beleid en onderzoek beschikbaar’, aldus Paul Blokhuis. Deze gegevens en materialen worden anoniem beschikbaar gesteld aan wetenschappers voor onderzoek naar het voorkómen of vroegtijdig signaleren van ziekten, mechanismes van veroudering en het ontstaan en de ontwikkeling van ziekten. Er doen meer dan 165.000 gezonde en zieke mensen uit Groningen, Friesland en Drenthe vrijwillig mee aan het onderzoek. Lifelines is in 2006 gestart en is met haar 12 jaar nog volop in ontwikkeling.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) legt 20 miljoen euro neer voor de derde onderzoeksronde. Daarnaast leggen het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen samen 15 miljoen euro bij. De noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen betalen samen 5 miljoen euro. Hiermee is de voortgang van Lifelines vanaf 2019 tot en met 2023 veiliggesteld.

Financiële problemen

Dat de derde onderzoeksronde doorgaat is echter niet vanzelfsprekend. Lange tijd was namelijk onzeker of het bevolkingsonderzoek nog wel kon blijven bestaan. Lifelines kampte vorig jaar met geldgebrek voor de derde ronde. UMCG-bestuursvoorzitter Jos Aarsten is in ieder geval erg verheugd met de financiële steun van alle betrokken partijen. ‘Dit betekent dat we data- en biomaterialenverzameling verder kunnen uitbreiden, waardoor de wetenschappelijke waarde ervan vergroot. Met deze gegevens kunnen wetenschappers onderzoek doen die belangrijke kennis oplevert over preventie van ziekten en gezond ouder worden. Dat is van groot maatschappelijk belang’, aldus Aarsten. ‘Wij zijn de Lifelines-deelnemers dan ook erg dankbaar dat zij dit mogelijk maken’.

‘Een schat aan waardevolle informatie’

Paul Blokhuis is zeer tevreden met de voortzetting van het onderzoek. ‘Lifelines is een heel bijzonder project waarin de laatste jaren een schat aan waardevolle informatie is verzameld. Met deze extra investering voor een volgende onderzoeksronde verwachten we nog meer verdieping en praktisch toepasbare kennis, bijvoorbeeld op de terreinen van leefstijlinterventies en preventie. Iedereen in Nederland, en natuurlijk ook daarbuiten, heeft baat bij de kennis die door Lifelines in onze noordelijke provincies wordt opgedaan.’ Inmiddels zijn – op basis van Lifelines gegevens van de afgelopen jaren – meer dan 450 onderzoeksaanvragen goedgekeurd en circa 250 wetenschappelijke publicaties tot stand gekomen.

Het is nog niet bekend hoe de derde onderzoeksronde er precies uit gaat zien. Het plan is in ieder geval om te kijken naar nieuwe technologische mogelijkheden en veranderingen in onderzoeksmethoden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.