Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Bos tegen ‘participatiesamenleving’

Wouter Bos, bestuurder van het VUmc, is geschrokken van de term 'participatiesamenleving' in de troonrede van dinsdag. Dat zegt hij in zijn column in de Volkskrant van vandaag.
Bos tegen 'participatiesamenleving'

Als premier Mark Rutte in de troonrede ook namens de PvdA sprak is er volgens Bos sprake van een “kleine ideologische revolutie” in zijn partij. ‘Geen visie meer op de overheid die er ook voor de middenklasse is, een overheid die verbindt omdat iedereen er aan mee betaalt en iedereen er van mee geniet. In plaats daarvan een overheid louter voor de allerzwaksten. Amerikaans, klassiek liberaal en zichzelf uiteindelijk marginaliserend. Zeg me dat het niet zo is!’

Verder dan Balkenende

Bos noemt het opmerkelijk dat het kabinet de term, eerder gebruikt door onder anderen toenmalig premier Jan Peter Balkenende in 2005, nu gebruikt. De tekst in de troonrede ging volgens Bos ook veel verder dan wat Balkenende bepleitte, door te stellen dat iedereen die voor zichzelf kan zorgen, dat ook moet doen en dat de overheid er vooral is voor diegenen die dat niet kunnen.

Troonrede

In de troonrede staat onder meer: ‘Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.’

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In de kern is er toch niets mis met een partcipatiemaatschappij: zelf doen wat mogelijk is, samen doen wat wenselijk is. Zelfredzaam en samenredzaam. Solidariteit op kleinere schaal stimuleren, solidariteit met een gezicht. En dan… herdefinieren wat de overheid nog kan en moet. Ik denk dan waarborgen (ipv verzorgen), eerlijk verdelen, verbinden en tenslotte toerusten en uitdagen (zie WRR, vertrouwen in burgers)

  3. In de kern is er toch mis mis met een partcipatiemaatschappij: zelf doen wat mogelijk is, samen doen wat wenselijk is. Zelfredzaam en samenredzaam. Solidariteit op kleinere schaal stimuleren, solidariteit met een gezicht. En dan… herdefinieren wat de overheid nog kan en moet. Ik denk dan waarborgen (ipv verzorgen), eerlijk verdelen, verbinden en tenslotte toerusten en uitdagen (zie WRR, vertrouwen in burgers)

  4. Wouter Bos had zich destijds meer druk moeten maken bij het rommelen met de banken, maar deze zorgbestuurder heeft een ouderwetse mening over de participatiesamenleving. De PvdA is steeds meer een liberale partij met rood jasje aan de buitenkant. De bestuurders hebben deze partij verloochend en ideologie is verknald en de mensen met een klein pensioentje zijn vergeten en wel een nieuwe straaljager kopen terwijl geen land in de EU dit besluit neemt. Dat is pas echt samenwerken op EU-niveau! Wie begrijp de PvdA partij nog!

  5. Woorden, en vooral samengestelde woorden, dienen communicatie te vergemakkelijken. Woorden die alleen maar verwarring stichten, moeten achterwege blijven, tenzij bedoeld om een discussie op gang te brengen. Sowieso vind ik de troonrede een beetje achterhaald. Het stikt onderhand van de afspraken: het regeerakkoord, de troonrede, de geheime afspraakjes (D66 in het zomerreces) de akkoorden met de partners, het is niet meer te volgen. En dan onbegrijpelijke woorden er door heen. Ik begrijp nu pas waarom de doorsnee kiezer aan het zweven is.

  6. Het woord participatie is een woord met veel betekenissen, positief maar zeker ook negatief, en hoe wordt het ingevuld? Ik snak naar duidelijkheid, naar ‘we gooien het roer om’, eenvoudig, voor iedereen begrijpelijk, waar niet mee te sjoemelen valt en niet vergeten wordt dat het MKB de kurk is waar we op drijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.