Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bouwimpuls overheid werkt niet’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De maatregelen waarmee de overheid de bouw in de zorg wil aanzwengelen, zetten onvoldoende zoden aan de dijk. Banken betwijfelen of de bouwimpuls voor de caresector en de GO-regeling voor ziekenhuizen wel het bedoelde effect zullen hebben.
‘Bouwimpuls overheid werkt niet’

Het ministerie van VWS heeft 160 miljoen euro beschikbaar om bouw in de caresector te stimuleren. AWBZ-zorginstellingen kunnen daarop een beroep doen als ze meerbedskamers hebben. Met de regeling kunnen ze oude boekwaardeproblemen versneld oplossen.

‘Onherroepelijk financieringsaanbod’ banken

De uitvoering van de regeling stuit volgens banken echter op praktische bezwaren. Om in aanmerking te komen moeten zorginstellingen een ‘onherroepelijk financieringsaanbod’ van banken kunnen overhandigen. Maar ze hebben volgens de banken veel te weinig tijd gekregen om dat te regelen. De regeling is in september bekendgemaakt. Voor 1 november moesten instellingen hun aanvraag al indienen. “Een financiering is in de huidige zorgmarkt niet een kwestie van ‘even snel regelen’”, zegt Arie van Oord, manager public finance van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). “Alleen aanvragen die al in de afrondende fase zaten, hebben die deadline gehaald. Dat is een overzichtelijk aantal. De kans is groot dat het gewenste effect niet wordt gehaald.”

Bouwimpuls

Ook Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg Rabobank, is niet te spreken over deze regeling. “We worden overspoeld door aanvragen, maar zelfs met dit extra geld vinden wij veel aanvragen niet haalbaar.”

Van Schaik en Van Oord hebben bij de Nederlandse Zorgautoriteit aandacht gevraagd voor de praktische bezwaren. Ze pleiten ervoor subsidieaanvragen eerst te beoordelen op de andere voorwaarden en zorginstellingen daarna nog drie maanden de tijd te geven om de bijbehorende financiering te regelen.

GO-regeling

Ook over de GO-regeling voor ziekenhuizen is Van Schaik niet te spreken. Dit is een regeling van het ministerie van Economische Zaken, die eind oktober is opengesteld voor ziekenhuizen en curatieve ggz-instellingen. Het zijn echter niet de zorginstellingen die er een beroep op kunnen doen, maar de banken. Die kunnen een verzoek indienen bij SenterNovem dat de GO-regeling uitvoert. Als SenterNovem de aanvraag goedkeurt, staat de overheid garant voor de helft van de lening, tot een maximum van 25 miljoen euro.

Geen prijsvoordeel

Volgens Van Schaik geeft de regeling geen toegang tot goedkoper kapitaal, zoals ziekenhuizen hopen. “Zorginstellingen behalen geen prijsvoordeel, zoals bij een borging van het Waarborgfonds. Integendeel, in de casus die wij voorlegden, vond SenterNovem dat wij het risico te laag hadden ingeschat. Ze wilden een hoger debiteurenopslag rekenen, waardoor de zorginstelling duurder uit zou zijn. Dan heeft de regeling geen toegevoegde waarde. Ik verwacht dan ook niet dat de GO-regeling op grote schaal effect gaat hebben.”

‘GO-regeling is cryptisch’

Van Oord ziet theoretisch nog wel mogelijkheden voor de GO-regeling. Hij wijst erop dat banken lagere kapitaallasten krijgen omdat een deel van het leningbedrag solvabiliteitsvrij is. Dat geldt echter voor maximaal 25 miljoen euro en waarschijnlijk maximaal acht jaar. Van Oord kan dit niet met zekerheid aangeven, omdat hij de regeling op onderdelen cryptisch vindt. Hij concludeert dat er mogelijk ruimte is om de klant een lagere rente door te rekenen. “Gelet op de uiterst smalle marges zijn de mogelijkheden echter beperkt. Het blijft dan ook de vraag of deze regeling werkelijk het beoogde effect zal hebben.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgvisie Bouw-dossier

Het Zorgvisie bouwdossier, dat is verschenen in het decembernummer, heeft als thema ‘Slim en goedkoop bouwen’. In een reeks artikelen is er aandacht voor de achtergronden van de bouwstop in de zorg, innovatief aanbesteden, tips om te profiteren van de recessie, ingrediënten voor een goed businessplan en de invloed van gebouwen op gezondheid, gemoed en gedrag.

Lees meer:

Garantieregeling ziekenhuizen niet omhoog

Bouwimpuls voor de zorg slecht beschikbaar

Banken: ‘Financiering zorg is in gevaar’

Banken stellen nieuwe eisen bij nieuwbouw

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.