Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Boxmeer is vereerd met private oncologiekliniek’

“De oncologiekliniek is in kannen en kruiken”, meldt burgemeester Karel van Soest over het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente Boxmeer naar een privaat gefinancierde kliniek voor oncologie. “Wij laten kijken naar het terrein ernaast.”
‘Boxmeer is vereerd met private oncologiekliniek’

De gemeente onderzoekt het plan dat betaald wordt door de Zernike Group, een private investeerder en ontwikkelaar die in Boxmeer een kliniek en een zorghotel wil bouwen. “Wij hebben nog in een competitie gezeten met vijftien andere gemeenten”, aldus burgemeester Van Soest. “Die hebben wij dus gewonnen. Daarom wordt die kliniek in onze gemeente gebouwd. Wij waren en zijn vereerd met de keuze voor Boxmeer.”

Probleem?

Op de vraag wat het probleem dan is, antwoordt Van Soest dat Boxmeer wil onderzoeken of het ook mogelijk is een thoraxcentrum te bouwen en of het geplande zorghotel wel past in de omgeving. “Het gaat om de haalbaarheid binnen de regio, of het past op deze locatie bijvoorbeeld. Ik vind ook niet dat wij te laat zijn met dit onderzoek. Dit is geen onoverkomelijke barrière voor de plannen.”

Hansa Oncology Clinics

In totaal moet het ziekenhuis tweehonderd bedden krijgen. De Zernike Groep liet in december 2008 weten een bedrag van 200 miljoen euro te willen investeren, samen met een aantal andere partijen. Het ziekenhuis – een Hansa Oncology Clinic – zou werk bieden aan 450 medewerkers, het hotel aan honderd.

Zorghotel

Het zorghotel en oncologisch ziekenhuis staan nauw met elkaar in verband. Patiënten kunnen na behandeling in het ziekenhuis in het hotel verblijven. Dat levert een grote kostenbesparing op omdat een verblijf in een hotel goedkoper is dan een verblijf in een ziekenhuis. Dit is volgens de ontwikkelaar van deze Hansa Oncology Clinic een belangrijke reden voor de interesse van de zorgverzekeraars in dit nieuwe ziekenhuis.

‘Bouw start eind 2009’

De burgemeester van Boxmeer bezweert dat het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente geen vertraging zal opleveren voor het project. “Zeker niet. De bouw van de oncologiekliniek gaat door en misschien komt er ook een zorghotel en een centrum voor mensen met hart- en vaatziekten. De bouw van de kliniek start eind 2009.”

Haalbaarheidsonderzoek

Als het onderzoek negatief uitpakt, gaat de bouw van het door de plannenmaker zo gewenste zorghotel niet door. “Dat kan de consequentie zijn”, aldus Van Soest. “Enfin, wij zijn bijzonder hoopvol over de toekomst.” Op de website van de gemeente wordt overigens een peiling gehouden: ruim 85 procent van de inwoners is voor de bouw van een privaat gefinancierde kliniek.

Private inveesterder Zernike Group

Investeringsmaatschappij Zernike Group werkte in 2007 aan een soortgelijk plan in Amsterdam, maar de toenmalige Duitse partner Rehamed kreeg de financiering niet rond. In Boxmeer is de ligging nabij de A73 en het Duitse vliegveld Weeze bepalend voor de keuze. De kliniek is zo makkelijk bereikbaar voor patiënten uit binnen- en buitenland. Verder kunnen topspecialisten uit de hele wereld snel worden ingevlogen, meldt de Zernike Group. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Boxmeer krijgt privaat gefinancierd ziekenhuis

Operatiekamers ziekenhuis Boxmeer weer open

Zelfstandige klinieken in geldnood

1 REACTIE

  1. Volgens mij is er geen enkele behoefte aan deze kliniek. Waar zou al dat gekwalificeerde personeel toch vandaan moeten komen? Het gaat ten koste van de bestaande, volop in ontwikkeling zijnde zorg. Is dit niet het zoveelste voorbeeld van zorgbellenblazerij?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.