Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Brabantse ziekenhuizen slepen ICT-bedrijf Alert voor de rechter

Mark van Dorresteijn
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, het TweeSteden Ziekenhuis en Ziekenhuis Bernhoven willen miljoenen euro’s schadevergoeding van het Portugese ICT-bedrijf Alert. Dat meldt het Brabants Dagblad.
Brabantse ziekenhuizen slepen ICT-bedrijf Alert voor de rechter

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis eist zo’n 9,2 miljoen euro van alert, meldt het dagblad. Het is niet bekend hoeveel de andere ziekenhuizen eisen. Omdat de zaak voor de rechter is, willen de drie ziekenhuizen niet inhoudelijk reageren. Alert onthoudt zich ook van commentaar.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) koos in 2008 voor het epd van Alert vanwege de ambitie om papiervrij te werken. De afgelopen jaren werd besteed aan het uitbreiden en aanpassen van het systeem zodat het zou voldoen aan de werkwijze binnen de Nederlandse ziekenhuizen en aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Een groot deel zou klaar moeten zijn voordat het JBZ zou verhuizen naar het nieuwe pand. Dit bleek niet haalbaar. Het product bleek nog niet voldoende geschikt voor implementatie. Pogingen om het project vlot te trekken bleven zonder resultaat. Het vertrouwen was volgens het ziekenhuis zodanig geschonden dat zij besloten om niet langer samen te werken met Alert.

Voorlopig blijft het JBZ werken met de bestaande informatiesystemen. Voor de knelpunten worden noodoplossingen bedacht, dit speelt met name bij de poliklinische processen. Het stoppen met Alert heeft geen invloed op de huidige systemen waar huisartsen gebruik van maken. Het ziekenhuis beraadt zich nog hoe het in de toekomst door moet gaan met de verdere ontwikkeling van het epd en een zorglogistiek systeem.

TweeSteden

Het TweeSteden in Tilburg koos eind 2009 voor Alert. Vier leveranciers leverden initieel een offerte aan, hierbij vielen McKesson, Chipsoft en Siemens af. Alert bleek de enige partij die een positieve businesscase kon leveren. Het TweeSteden wilde graag dat het andere Tilburgse ziekenhuis, het St. Elisabeth, ook mee zou doen met de implementatie van Alert. Zou zouden zij beter samen kunnen werken. Het Elisabeth zag daar vanaf vanwege teveel risico’s.

Bernhoven

Ziekenhuis Bernhoven startte als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met Alert. Begin april 2010 werd al duidelijk dat er sprake was van vertraging bij de invoering van het EPD. Een woordvoerder van het ziekenhuis stelde dat het ging om een Portugees systeem en de vertaling daarvan veel tijd in beslag neemt.

Atrium

Atrium MC in Heerlen stopte halverwege 2011 ook met Alert. Ook hier werd de samenwerking met Alert getekend door vertraging en niet gehaalde deadlines. ‘De regels in de Nederlandse zorg blijken toch dermate anders en ingewikkeld om een goed en veilig functionerend EPD neer te zetten’, stelt woordvoerder Marie-José Jamin. ‘Jammer, want het product als zodanig is prachtig, maar je kunt nog zo’n mooie auto voor de deur hebben staan, als de motor niet werkt houdt het op.’ De woordvoerder legt uit dat het stoppen met Alert geen financiële consequenties voor het ziekenhuis heeft gehad.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als de marktwerking in de ICT een fiasco blijkt te zijn en men dit reeds jaren weet is de vraag valide waarom dan marktwerking in de zorg. Is het niet zo dat momenteel (te) veel ICT binnen de zorg wordt geimplementeerd. Met als gevolg complexe omgeving, veel afbreukrisico en dan ook nog een s geen marktwerking dus

  3. Nederland is te klein voor verschillende ziekenhuisinformatiesystemen. Marktwerking in ICT is vaak een fiasco gebleken. Dat weten we al sinds 30 jaar. De huidige systemen zijn gebaseerd op verouderde database software en onnodig complex, weinig grafisch, en closed source. Aansprakelijkheid naar bedrijven is doorgaans heel moeilijk. Ben benieuwd naar uitspraak van de rechter. Kost al met al een hoop ellende en kans op vele (verborgen) fouten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.