Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandbrief: Verslaafden terug naar de goot

Redacteur KinderopvangTotaal
Acht ondernemingsraden van verslavingszorginstellingen hebben in een open brief aan de regering, de Tweede Kamer en aan zorgverzekeraars een oproep gedaan om de “disproportionele bezuinigingen” terug te draaien. Volgens de or’en worden zorgkosten en drugs- en drankoverlast groter en vallen cliënten weer terug in de goot.
Brandbrief: Verslaafden terug naar de goot

De bezuinigingen van 600 miljoen in de ggz heeft voor de verslavingszorg tot gevolg dat cliënten weer ‘terug naar af’ gaan, aldus de or’ren van acht verslavingszorginstellingen in de brandbrief. Veel verslavingsinstellingen moeten inkrimpen op goed opgeleid personeel. Ook zullen grote groepen gebruikers een behandeling van hun verslaving achterwege laten, omdat zij die niet kunnen betalen. Verslaving is een chronische ziekte, aldus de schrijvers. Zij doen een oproep aan politiek en zorgverzekeraars om “afspraken te maken die géén afbreuk doen aan wat zorgvuldig is opgebouwd, maar die leiden tot verbeteringen voor onze cliënten, hun omgeving én onze maatschappij.”

Disproportioneel

De ondernemingsraden van acht verslavingszorginstellingen in Nederland stellen dat zij de bezuinigingen in de ggz “disproportioneel” vinden: “Omdat de ggz maar 10 procent van alle zorgkosten voor zijn rekening neemt.” De gevolgen zijn echter wel vergaand: “De verwachting is dat de kosten juist hoger uitvallen dan de bezuinigingen in de verslavingszorg opleveren. Immers, gebruikers zullen vanwege ernstige gezondheidsklachten een beroep gaan doen op ziekenhuizen of dure crisisopvangvoorzieningen. Ook zal meer inzet nodig zijn van gemeenten, politie en justitie vanwege criminaliteit, drugs- en drankoverlast.”

Ondernemingsraden

De brandbrief is geschreven door de ondernemingsraden van Bouman verslavingszorg, Tactus, Brijder Verslavingszorg, verslavingscentrum Maliebaan, Emergis, Verslavingszorg Noord-Nederland, Novadic-Kentron en de ondernemingsraad van IrisZorg. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer

Verslavingszorginstellingen starten chatservice over alcohol…

12-stappenmodel rukt op in verslavingszorg

Miljoenen extra voor personeel verslavingszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.