Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bussemaker: Loon zorgbestuurders te sterk gestegen

De salarissen van de bestuurders in de verpleging, verzorging en thuiszorg zijn de laatste jaren sterker gestegen dan de lonen van hun personeel. In een brief aan de Tweede Kamer noemt staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid deze ontwikkeling zorgelijk.

De bestuurders streken de laatste drie jaar 9,4 procent meer op, de werknemers gingen er 5,5 procent op vooruit. In Bussemakers ogen onderstreept de loonontwikkeling in de zorgsector dat de bestuurders niet de vrije hand kan worden gelaten. Het kabinet wil dat de sector een beloningscode opstelt die dan wettelijk wordt vastgelegd.

Balkenendenorm

Bussemaker hekelde al eerder te ruime salariëring van zorgbestuurders. De Tweede Kamer dringt al langer aan op een verlaging van de salarissen van bestuurders in de zorg. De meeste partijen vinden dat de directeuren niet meer mogen verdienen dan de zogenoemde Balkenendenorm van 176.000 euro per jaar.

Kostprijs huishoudelijke verzorging

De kosten die instellingen maken voor het personeel komen uit een onderzoek dat Bussemaker heeft laten uitvoeren naar de kostprijs van huishoudelijke verzorging die de gemeenten inkopen. Uit deze cijfers blijkt dat de gemiddelde tarieven die zijn afgesproken beneden de kostprijs liggen. De kosten liggen 12,5 procent hoger dan de opbrengsten. De gemeenten moeten tegenwoordig de huishoudelijk hulp zelf inkopen. Bussemaker heeft er al meermalen op gewezen dat het een slechte zaak is als zorgaanbieders onder de kostprijs gaan zitten om de opdrachten van de gemeenten binnen te slepen. (ANP)

Lees ook:

Bussemaker: ’Prijzen huishoudelijke hulp gestegen’

Topsalaris in de zorg: max. 220.000 euro

Demonstratie thuiszorg tegen topsalaris

1 REACTIE

  1. Ik vind het schandalig dat men de balkenende-norm hanteert. Voor een tijdelijke carriere in de politiek is salaris bijna van ondergeschikt belang. Het grote geld komt pas daarna. Dat weet iedereen. Waarom worden bestuurders dan aan deze ridicule norm gespiegeld? Goed toezicht is noodzakelijk. Publieke verantwoording ook. Maar laat de marktwerking gewoon z’n werk doen ! In mijn ogen is hier sprake van een enorme betutteling. Wel ben ik het volledig mee eens dat er een norm moet komen. Maar het salaris van de minister president? Volgens mij is dat appels met peren vergelijken…..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.