Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Buurtzorg leidt verlies van 0,6 miljoen euro

Ondanks de groei van het aantal cliënten en Buurtzorgteams heeft zorgconcern Buurtzorg Nederland een verlies geleden in 2013. De oorzaak van het verlies ligt volgens het concern aan gewijzigd beleid van zorgkantoren en deelname aan het Experiment Regelarme Instellingen (ERAI).
Buurtzorg leidt verlies van 0

De omzet van buurtzorg is met 35 miljoen euro toegenomen maar de meeste zorgkantoren hebben die groei in 2013 niet volledig vergoed. De niet betaalde ‘overproductie’ bedraagt 9,2 miljoen euro. Met name VGZ (2 miljoen) en Achmea (4 miljoen) hebben Buurtzorg in 2013 niet willen honoreren. ‘Inmiddels laat het defensieve beleid van VGZ zich ook duidelijk aftekenen in de omzet en het aantal teams in de VGZ regio’s’, staat in het jaarverslag te lezen.’ Gelukkig staan hier de meer op innovatie gerichte zorgkantoren van Menzis en Friesland tegenover.’

Reactie VGZ

VGZ reageert op de stelling van Jos de Blok en de zijnen: ‘Coöperatie VGZ herkent zich niet in het geschetste beeld. De Zorgkantoren van Coöperatie VGZ maken met alle thuiszorgaanbieders in hun werkgebied, dus ook met Buurtzorg, in overleg zorgafspraken. Gedurende het jaar passen wij deze afspraken aan indien dat nodig is. Wij houden ons aan deze afspraken: zo werkt de regelgeving immers, en dit is ook consequent naar de andere aanbieders toe. We voeren constructief overleg met Buurtzorg, en zijn dan ook verwonderd over de opstelling van Buurtzorg, omdat wij de in 2013 extra door Buurtzorg geleverde zorg op dezelfde wijze vergoeden als de groei bij andere thuiszorgaanbieders.’

Verlies

Buurtzorg wijdt het verlies mede aan ongunstige effecten van meedoen met het ‘regelarm experiment'(Experiment regelarme instellingen: ERAI). Binnen de ERAI projecten is veel zorg geleverd dat door sommige zorgkantoren nu wordt aangemerkt als ‘overproductie’.

Raad van toezicht

Door de niet betaalde zorg en investeringen in Ipads sluit Buurtzorg dus af met een verlies van 0,6 miljoen euro. ‘Hierover is tussen raad van toezicht en de bestuurder voortdurend overleg geweest’, stellen Jos de Blok en Gonnie Kronenberg in het jaarverslag. ‘De rvt is bezorgd over de opstelling van de zorgkantoren. Dankzij het opgebouwde eigen vermogen komt Buurtzorg niet direct in financiële problemen. Door de zorgkantoren wordt een eigen vermogen van minimaal 15 procent van de omzet wenselijk geacht, ultimo 2013 bedraagt dit voor Buurtzorg 10 procent. Enerzijds dit soort normen stellen en anderzijds geleverde zorg niet vergoeden staat evenwel op gespannen voet met elkaar en is op termijn niet lang vol te houden. De raad van toezicht gaat er vanuit dat de zorgkantoren uiteindelijk hun verantwoordelijkheid in deze zullen nemen.’

6 REACTIES

  1. De rechtvaardigheid is natuurlijk wel dat Buurtzorg nu eens met dezelfde zaken te maken krijgt als andere aanbieders. Er is natuurlijk al lang sprake geweest van een bevoorrechte positie alleen al als je kijkt naar de vergoeding van de tarieven . Verzorgende handigen declareren voor verpleegkundige tarieven van meer dan 57 euro was geen andere aanbieder gegund . Dus wat men telkens uitdraag buurtzorg is goedkoper en efficiënter gaat nu men de regels weer gelijk gaat stellen niet meer op
    Blijft natuurlijk staan dat overproductie betaald zou moeten worden . Maar dat geld voor alle aanbieders en dat is geen exclusief recht van Buurtzorg . Hoe dicht men ook op de politiek zit.

  2. Lees alle reacties
  3. Met een gemiddeld mix tarief van 58 euro voor PV en VP lijkt 0,6 miljoen nog wel op te brengen door Buurtzorg immers anderen moeten het doen met 10 tot 15% minder per uur. Anders zou het zijn wanneer er ook werkelijk sprake zou zijn van aan lagere inzet per geindiceerde klant maar daar is geen verschil met andere aanbieders voor zover ik kan beoordelen. Ook is Buurtzorg niet de enige die zijn overproductie niet betaald krijgt. Dat zijn nu eenmaal de spelregels, hou je daaraan zou ik zeggen. Al dat eigen vermogen opgebouwd uit AWBZ gelden die eigenlijk voor de klant zijn bedoeld. Volgens mij zouden we met heel wat minder eigen vermogen ook heel wat minder hoeven te bezuiningen.

  4. Vreselijk is dit! Ik, als kleine speler in het veld vind het ook moeilijk te verkroppen dat er wel in de media komt staan: VGZ 450 miljoen winst, vervolgens een van de directeuren een handdruk met 4 ton de deur uit! Echt wat een ergernis en dit motiveert de zorgverlening toch niet!
    Ik begrijp dat bezuiniging moet maar misschien toch op nog een andere manier?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.