Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Carinova draait 650 ontslagen terug

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zeshonderd vijftig vaste huishoudelijke hulpen behouden hun baan. Het contract van 350 tijdelijke hulpen wordt niet verlengd.
Carinova draait 650 ontslagen terug
Foto: ANP/Roos Koole

Bestuursvoorzitter Johan Gerestein: ‘De dienstencheque bleek de opening te zijn om eruit te komen.’

Carinova

Eind augustus dreigde Carinova nog 1000 huishoudelijke hulpen te moeten ontslaan. Dat ontslag kan de organisatie nu terugdraaien. De 350 hulpen met een tijdelijk contract tot eind dit jaar, kunnen niet blijven. Het is wel de ambitie om hen later weer in te huren, maar eerst is het voor de organisatie afwachten hoe hard het aantal uren terug loopt dat gemeenten gaan indiceren.

Huishoudelijke Hulp

De ontslagen leken in eerste instantie onvermijdelijk omdat gemeenten zulke lage uurtarieven berekenden, dat Carinova de huishoudelijke hulp niet meer kostendekkend kon aanbieden. Deze zomer maakte het kabinet echter bekend de gemeenten extra financiële ruimte te bieden in de vorm van de huishoudelijke hulp toelage. Daardoor kunnen gemeenten nu een redelijke prijs bieden voor de huishoudelijke hulp, maar wel voor minder uren. De extra uren worden betaald door de gemeente en de cliënt samen.

Dienstencheque

Gerestein rekent voor: ‘Stel dat iemand nu bijvoorbeeld drie uur per week huishoudelijke hulp krijgt en de gemeente betaalt volgend jaar nog maar twee uur. Dan kan een cliënt voor dat extra uur de dienstencheque inzetten. Daarmee betaalt hijzelf een deel van dat uurtarief en de gemeente het andere deel.’ Gemiddeld is zo’n uurtarief 22,50 euro. Het hangt van de gemeente af hoeveel zij voor rekening laten komen van de cliënt, maar vermoedelijk is dat maximaal de helft.

Sociaal beleid

Direct na het bekend worden van de huishoudelijke hulp toelage riep Carinova de zeven gemeenten in het werkgebied bijeen, die enthousiast reageerden. Gerestein is er erg blij mee: ‘Dit is heel mooi sociaal beleid van de gemeenten. Zo’n 70 tot 80 procent van onze cliënten moet rond komen van een bijstandsuitkering. Voor hen is dit een uitkomst. De cliënt is verzekerd van de nodige hulp en vervanging wordt waar nodig geregeld.’ Het is overigens wel afwachten hoeveel cliënten gebruik gaan maken van de dienstencheque. Ook die gevolgen heeft Carinova doorgerekend en dat is meteen de reden waarom de tijdelijke contracten niet worden verlengd.

Assist

De dienstencheque bestaat al in België. Wat dat betreft, denkt Carinova te kunnen profiteren van de ervaring die hun samenwerkingspartner Assist daar al heeft opgedaan. De regeling is hier nog tijdelijk: na twee jaar moet blijken of het landelijk succes heeft. Sommige gemeenten zien er niets in. Gerestein verwacht grote verschillen: ‘Er zijn gemeenten die voor de goedkoopste aanbieder gaan en helemaal stoppen met huishoudelijke hulp 1. Die cliënten moeten hun hulp helemaal zelf betalen. Gemeenten laten hen aan hun lot over.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Bekijk het dossier

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Er hoeft niemand ontslagen te worden hulpen gaan mee over met het financiele potje toch? Gemeente kunnen niet zonder de AWBZ gelden .Hoe je het wend of keert, het is overhevelen van de een naar de ander , want mensen behouden hun hulp, kunnen niet zonder.Er is niemand om over te nemen.kinderen werken en hebben daarbij eigen huishouden.Daar kun je niet nog eens verplichten tot nog een zorg taak Levert de maatschappij geen voordeel op.Wij denken alle hard mee.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.