Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS publiceert groeicijfers AWBZ

De afgelopen tien jaar zijn de uitgaven aan de AWBZ met bijna driekwart toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is volgens het CBS onder meer toe te schrijven aan de vergrijzing, een ruimer indicatiebeleid en de persoonsgebondenbudgetten (pgb’s).
CBS publiceert groeicijfers AWBZ

In 2009 kostte de zorg voor langdurig zieken, ouderen en gehandicapten 23 miljard euro. Dit komt neer op ongeveer 1400 euro per hoofd van de bevolking. De helft van dit geld werd besteed aan verpleging en verzorging. Ruim een kwart ging naar de gehandicaptenzorg. Het resterende bedrag was voor de geestelijke gezondheidszorg en overige zorg.

Toename zorg

De afgelopen jaren is het gebruik van de zorg in alle categorieën toegenomen door onder andere de vergrijzing, een ruimer indicatiebeleid en de groei van de persoonsgebondenbudgetten (pgb’s).

Besparingen

Om de kostenstijgingen te beperken zijn de afgelopen jaren verschillende ingrijpende maatregelen genomen. In 2007 werd de huishoudelijke verzorging vanuit de AWBZ overgeheveld naar de Wmo. Verder verviel in 2009 het recht op begeleiding voor mensen met een lichte beperking.

Daling

Daarnaast wordt vanaf 2008 de ggz die korter dan een jaar duurt, niet langer gefinancierd vanuit de AWBZ. Deze maatregel leidde in dat jaar tot een daadwerkelijke daling van de totale uitgaven binnen de AWBZ. Het ggz-deel dat in 2008 overging naar de ZVW bedroeg naar schatting bijna drie miljard euro.

Premies

In 2009 werd aan premies, rijks- en eigen bijdragen ruim twintig miljard euro ontvangen. Dat was bijna veertig procent meer dan in 1999. De premies vormen ruim tweederde van de ontvangsten. Dit komt neer op bijna 835 euro per hoofd van de bevolking. De rijksbijdragen bedragen circa een kwart van de totale inkomsten. De absolute omvang van de eigen bijdrage is stabiel over de jaren heen en bedraagt bijna tien procent van de totale ontvangsten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Pakketmaatregelen AWBZ hebben effect volgens Klink

Bezuinigen op AWBZ leidt tot tanende invloed overheid

AWBZ-instellingen brengen onterecht diensten in rekening

Roland Berger relativeert markt werking AWBZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.