Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CEO Erasmus MC slaat alarm: dure medicijnen onbetaalbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Erasmus MC-bestuursvoorzitter Ernst Kuipers waarschuwt voor onbeheersbare kostenstijging van dure medicijnen: ‘Als we hier niets aan doen, worden dure medicijnen zelfs in een rijk land als Nederland onbetaalbaar.’
ernst_kuipers_2.JPG
Foto: Erasmus MC

Het Erasmus MC heeft de kosten van dure medicijnen in het ziekenhuis de afgelopen zeven jaar zien groeien van 100 miljoen euro naar 180 miljoen per jaar. ‘Het kannibaliseert de groei op andere terreinen. Dit betekent dat we moeten bezuinigen op bijvoorbeeld personeelskosten en uitgaven aan apparatuur.’

Niet meer beschikbaar
Kuipers hoopt dat er de komende vijf jaar veel meer medicijnen op de markt komen voor aandoeningen die nu nog niet behandelbaar zijn. Dat kan alleen als er iets aan de prijsstelling gebeurt. De bestuursvoorzitter en hoogleraar interne geneeskunde is ervan overtuigd dat meer transparantie de weg is naar een betere bekostiging. De werkelijke kosten, de kosten voor ontwikkeling, productie en het op de markt brengen en welke winstmarge wordt gebruikt voor nieuwe medicijnen: deze moeten allemaal inzichtelijk worden. Zo niet, dan worden nieuwe medicijnen onbetaalbaar: ‘Als dit doorzet, zal dat er binnen afzienbare termijn toe leiden dat nieuwe medicamenten niet meer beschikbaar zijn voor mensen die er baat bij hebben.’

Oproep
Kuipers steunt de wereldwijde actie ‘Our medicines, our rights’ van Health Action International. Health Action International is ‘de enige niet-gouvernementele organisatie die zich volledig richt op het versterken van het medicijnbeleid ten behoeve van de volksgezondheid’. Medewerkers en een wereldwijd netwerk van onafhankelijke deskundigen in zeventig landen wisselen informatie en expertise uit om medicijnen toegankelijk te maken en problemen rond medicijngebruik in de hele wereld op te lossen. Health Action International wil met een petitie een beroep doen op de nieuwe regering om een einde te maken aan de almaar stijgende medicijnprijzen.  

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Het zou goed zijn dat ziekenhuizen net als in het bedrijfsleven een prognose maken van verwachte kosten en die kosten vertaalt in de superbe bedrijfsvoering. Misschien moeten we toe naar een paar 'dure medicatie-georiënteerde' ziekenhuizen en af van alles in stand willen houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.