Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

Chris Oomen: ‘Verzekeraars vormen een kartel’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
DSW-topman Chris Oomen vindt dat zorgverzekeraars een kartel vormen. ‘Als we zo doorgaan, blijft het zorgstelsel niet overeind. Burgers hebben niets meer te kiezen.’
Chris Oomen: ‘Verzekeraars vormen een kartel’
Foto: DSW
Premium

Vijftig dagen geleden heeft DSW

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    18 REACTIES

    1. Eindelijk een man met body. Het hele zorgsysteem is gewoon failliet. 1400 zorgpakketten zegt kassa maar er zijner nog veel meer. Oomen legt de pleister op de wonde. Maar Schipperw doet toch niets dan aan de hand van NZ lopen. Daar zit toch een ex Kamerlid. Het moet afgelopen zijnmet eigen risico, duizenden pakketten, ondoorzichtigheid. 2e Kamer wordt nu eindelijk eens wakker. Basis premie overal gelijk. 5 of 6 gelijkwaardige en VERGELIJKBARE pakketten, prijs dan op basis van kwlaliteit en concurrentie.en misschien ook nog een basis verzekering met aanvullend een individueel pakket waarbij de maatschappijen vooraf de prijs bekend maken. Bijv. Basisverzekering en dan keuzen uit bijv. Fysiotherapie, alternatieve geneeskunde, tandarts ( moet eigenlijk in het basis pakket!!) Mogelijkheden te over om naast enkele algemene pakketten enkele individuele mogelijkeheden te maken.

    2. Lees alle reacties
    3. Marktwerking in de zorg heeft ons alleen maar meer bureaucratie opgeleverd en een duurdere gezondheidszorg. De zorgverzekeraars leveren geen enkele bijdrage aan het goedkoper en efficiënter maken van de gezondheidszorg. Zij zijn daartoe eerder een belemmerende dan een bevorderende factor.
      Bekostiging van de gezondheidszorg dient louter en alleen uit de belastingen te worden betaald. Dat is veel simpeler, eerlijker en efficiënter. Maar dan moet wel iedereen ZONDER INKOMENSPLAFOND daaraan bijdragen. Aan die solidariteit zullen we nog moeten werken.

    4. Jammer dat heer Oomen om zijn punt te maken (en zijn zin te krijgen) onwaarheden vertelt. Samenwerking en concentratie vindt niet plaats omdat dat lekker makkelijk is voor medisch specialisten. De belangrijkste reden is dat de kwaliteit van zorg aantoonbaar beter kan. Bijvoorbeeld door 24 uur per dag een kinderarts, gynaecoloog en anesthesist klaar te hebben staan als je komt bevallen. Dat kan natuurlijk ook op twee locaties maar kost wel twee keer zoveel. Oja, en dat weigert Oomen natuurlijk pertinent te betalen. Op die manier blokkeert Oomen dus betere zorg voor zijn verzekerden. Jammer. Heel jammer. Tijd voor slimmere keuze in je zorgverzekering per 2016.

    5. Van die hele marktwerking is niets terecht gekomen. Kost alleen maar handen vol geld. Kartelvorming is een doodzonde als je marktwerking wilt. Hebben we daar in Nederland (of EG) niet een instantie voor om dat te bewaken en aan de kaak te stellen ?
      Wanneer wordt dat VVD-ballonnetje doorgeprikt en gaan we naar goede, nationale Zorgverzekering voor iedereen, met premie naar draagkracht, eenvoudig te incasseren via loon, uitkeringen of belastingdienst. Voorkomt ook weer heel veel kosten en voorkomt wanbetaling die steeds vaker voorkomt.

    6. Dat Zorgverzekeraars alle schijn hebben van kartelvorming schrijf ik al 2 jaar. Maar het is geen kartelvorming want NZA, uh wat betekent dat nu die die Z.., gaat akkoord met ZV en onze minister maakt het legaal sterker ze stimuleert dit hele gebeuren. Dus het is nog eens legaal ook! Oneerlijk, onethisch dat zeker. Kent u een bedrijf zie zo gemakkelijk zijn klanten krijgt? Je bent verplicht je te verzekeren. Leest u de polissen weleens ZV? Vaak onbegrijpelijke taal, kijk maar eens hoe de callcentra van de ZV vragen interpreren en nooit schriftelijk willen antwoorden als je ze belt. Dus ff rustig nalezen wat zei die mw meneer nou precies? vergeet het maar
      Het gaat volkomen voorbij aan het feit dat veel mensen analfabeet zijn, oud, IO onder de 100 hebben of een visueel geheugen hebben. Gewoon arrogant dus. daarnaast m.i. heeft het ook veel weg van misleiding. "Kwaliteitseisen" ( hetgeen inmiddels het synoniem is voor bezuiniging)in de basispolis worden niet expliciet vermeld door geen enkele ZV. Terwijl de gemiddelde NL denkt dat elke basisverzekering hetzelfde is. Voorlopig blijf ik blij met Oomen. En op die dure advertentie dialoog nu durf i niet te reageren..welke repercussies gaat hebben voor contracten?

    7. Nieuwswaarde van het bericht ontgaat me een beetje. De door ons gekozen politici zijn niet in staat gebleken de zorgkosten op de rijksbegroting in de hand te houden (en dat is natuurlijk omdat wij als zorgconsumenten en stemmers ons anders gedragen dan als belasting-/premiebetalers), en dus is die (ondankbare) taak gegund aan een de facto monopolie van de zorgverzekeraars. Zie ook normering bij ACM voor kartelonderzoeke (HHI). Laten we blij zijn met ons stelsel (kijk even hoe het functioneert en hoe we er voor staan in Europa/de wereld op dit gebied).
      Natuurlijk kunnen we ieder verbeterpunt constructief bespreken, er is genoeg te doen in termen van efficiency, etc, maar dan niet zonder het dilemma van de kosten vs de dienstverlening/zorg ook serieus mee te nemen.

    8. Aha Dhr Bols werkt bij Achmea: de zorgverzekeraars die zijn kantoren uitbreiden kan waar alle andere verzekeraars kantoren sluiten!
      DSW sluit contracten af met zo rond de 80% van het NZA tarief. Net als Multizorg; maar dan heb je geen omzet plafond. Dus kun je na uren contracten lezen, elk jaar opnieuw wat een verloren/ verspilling hulpverlenerstijd! , invoeren van elk afzondelijk product wel gewoon werken en hulpverlenen. Bij ACHEMA VGZ MENZIS CZ moet steeds weer kijken kan deze aanmelding wel/ niet?
      Ga de voorwaarden van oa Achmea maar eens goed lezen…dan kom erachter dat ook zij net als eerder CZ VGZ hulpverleners de mond snoeren. Transparantie??

    9. Harko Bols is als Business analyst Zorginkoop Medisch Specialistische Zorg, team naleving at Achmea Zorg & Gezondheid niet echt onafhankelijk in zijn reacties vrees ik.
      Oomen maakt punt na punt, en toont aan dat van marktwerking in de zorg, van meet af aan, geen sprake is. Door kartelvorming, met stroman Rouvoet voor de bühne aan het het roer, maakt het voor de "consument" niet uit of hij door de kat of hond gebeten wordt, er valt simpelweg niets te kiezen. Een overkill aan verschillende polisvormen, waardoor je door de bomen het bos niet meer kunt zien, moet dit verhullen. Tijd voor de politiek om tot bezinning te komen.

    10. Het "uitmelkgedrag" van de grote zorgverzekeraars wordt onderbouwd met het schaamteloos cq overbodig oppotten van extra miljarden. ZN bouwt verder aan een kartel t.g.v. de verzekeraars. De burger wordt verder op de knieën gedwongen. Ben als burger daarom blij met de rol van DSW, blij met de knuppel die de heer Oomen regelmatig in het "kartel bed" gooit, blij met de rol van DSW als de bekende luis in de pels, blij met de transparantie van DSW. Ga door DSW met het ingezette beleid waarbij de verzekerde als klant nog regelmatig centraal staat.

    11. Door te privatiseren komt enkel de burger in het gedrang. We zagen het met de NS …De Post…en nu deze quasi vervanging van het aloude veilige Ziekenfonds… Stapje voor stapje gaan we terug naar de tijd waarin de rijken een ziekte kunnen overwinnen…en de armen gewoon dood gaan omdat zij zich geen medicijnen en artsbezoeken meer kunnen veroorloven. Dat is nu al op kleine schaal aan de gang….Tenzij we al die winstmakende zorgverzekeraars afstraffen bij de volgende verkiezingen.. De beslissing over de gezondheid van de mens…kun en mag! je niet neerleggen bij een winstgevend bedrijf…..We hebben niets geleerd van onze geschiedenis……helaas…:(

    12. De zorgverzekeraars bepalen aan welke eisen een zorgleverancier moet voldoen, tegen welk tarief de zorg geleverd mag worden en of een leverancier een contract kan afsluiten.
      De zorgverzekeraars bepalen of je als klant in aanmerking komt voor een aanvullende verzekering en deze wordt zelfs geweigerd in een aantal gevallen.
      De zorgverzekeraars zetten hun polisvoorwaarden netjes op internet, voor iedereen bereikbaar, maar zoveel informatie is gewoon niet meer vergelijkbaar voor de normale burger.
      Ik heb toch een hele andere voorstelling van marktwerking.

    13. @Harko Bols: als je wilt opzeggen wil je dus ook overstappen: dan heb je dus 6 weken om je te oriënteren. Houdt niet over als je alle verzekeraar sites wilt doorspitten. Als men zo graag marktwerking wil kan zou het mogelijk moeten zijn om elke maand van het jaar te kunnen overstappen. Klanten kunnen dan ook hun conclusies kunnen trekken hun verzekeraar tussentijds het zorgaanbod aanpast.

    14. Beetje kort door de bocht van meneer Oomen…maar dat siert hem ook wel weer, een uitgesproken persoon in een wereld vol grijze muizen.
      Ik snap zijn frutratie over het "geheim" houden van de premie wel, maar hij begrijpt als geen ander dat de premie feitelijk het enige instrument voor een verzekeraar is om aan de opbrengstenkant te kunnen sturen. En de basisverzekering is, hoewel niet alle verzekeraars dat willen toegeven, een commodity waarbij vrijwel uitsluitend op prijs wordt gekozen. Daarmee is de premie cruciaal; als je te laag zit dan koop je verlies, als je te hoog zit dan verlies je teveel verzekerden waardoor de dekking op de vaste kosten te laag wordt. Kortom, balanceren op een smal koord.
      Ben het overigens wel eens met de kritiek op ZN en de "blokvorming" tussen verzekeraars op bepaalde dossiers. Snap niet goed waarom dat zo plaatsvindt. Overigens zijn er ook genoeg dossiers waarover verzekeraars elkaar binnen ZN de tent uitvechten, dus het is zeker geen kartelvorming 🙂

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.