Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Christendemocraten oneens over marktwerking

Binnen het CDA bestaan grote meningsverschillen over de merites van marktwerking in de zorg.
Christendemocraten oneens over marktwerking

Het CDA-program zet zwaar in op marktwerking, maar volgens CDA-prominent Doeke Post komen daarmee zowel de prijs als kwaliteit van de zorg onder druk te staan.Een en ander bleek tijdens het ZorgVisie-verkiezingsdebat eerder deze maand in Rotterdam. Bij die gelegenheid verklaarde emeritus hoogleraar sociale geneeskunde Post dat de ideologie van marktwerking wat hem betreft moet worden afgeschaft.

Onzin

“Het is onzin dat de kosten van de zorg door marktwerking beheerst kunnen worden”, aldus Post. “Kijk maar naar een land als de Verenigde Staten waar de kosten van de zorg vele malen hoger zijn. Bovendien loopt de kwaliteit schade.”

(klik Doeke Post voor een videoverslag)

Marktwerking

Met zijn opmerkingen loopt Post –in het verleden lid van de christendemocratische zorgdenktak- uit de pas met het CDA-verkiezingsprogramma. Van alle partijen zet het CDA het meeste in op marktwerking. Via de markt denken de christendemocraten een effciencyslag van 4 miljard euro te kunnen maken. In Rotterdam deed kandidate Janneke Schermers dit idee nog eens uit de doeken. “Marktwerking heeft misschien iets negatiefs, maar op de markt is een gulden een daalder waard.” (klik Janneke Schermens voor een videoverslag)

Genuanceerd

Opmerkelijk genoeg was het VVD-Kamerlid Edith Schippers die het fenomeen met marktwerking in de zorg, toch lange tijd een liberaal kindje, relativeerde. “Niemand kan toch met droge ogen beweren dat er sprake is van keiharde marktwerking in de zorg”, aldus Schippers. “Het VVD-programma is daar ook zeer genuanceerd over.” (klik Edith Schippers voor een videoverslag)

Marktfalen

Wat de PvdA betreft gaat de zorg verder op de ingeslagen van gereguleerde concurrentie. Kamerlid Frank Heemskerk liet wel weten dat de overheid veel meer moet doen om de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen en moet ingrijpen bij marktfalen. Als voorbeeld noemde hij de tandartsenzorg: in sociaal-economisch achtergestelde gebieden gaat vijftig tot tachtig procent van de kinderen niet meer naar de tandarts sinds tandheelkundige zorg uit het basispakket is verdwenen. “Bedenk eens wat dat op termijn voor gezondheidsschade en dus kosten met zich meebrengt”, aldus Heemskerk. (klik Frans Heemskerk voor een videoverslag)

(ZorgVisie – Philip van de Poel)

Mee debatteren over de verkiezingsstrijd? Lever een bijdrage aan het weblog van ZorgVisie-hoofredacteur Ruud Koolen !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.