Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CIBG niet berekend op nieuwe taak

Het agentschap CIBG, uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS, worstelt met het verlenen van toelatingen aan zorginstellingen. Voor honderden zorginstellingen dreigt hierdoor vertraging bij de uitvoering van bouwplannen.
CIBG niet berekend op nieuwe taak

“Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar” noemt bestuurder Johan Gerestein van de Carinova Leiboomgroep de gang van zaken. Volgens Gerestein is het niet te rijmen dat de overheid instellingen wil aanpakken die achterblijven met het verbeteren van de huisvesting, terwijl er tezelfdertijd bureaucratische hindernissen worden opgeworpen die een voortvarende aanpak van de huisvestingsproblemen in de weg staan.

Wet Toelating Zorginstellingen

Met de invoering van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) per 1 januari 2006 heeft VWS het afgeven van toelatingen overgedragen aan uitvoeringsorganisatie CIBG. Instellingen die op grond van bouw of verbouwing hun toelating moeten aanpassen, moeten zodoende langs bij het CIBG.

Vertraging

Gerestein heeft geen goed woord over voor de werkwijze van het CIBG. Hij kenschetst deze als traag, klantonvriendelijk en bureaucratisch. Waar overheidsinstellingen tegenwoordig digitale aanlevering van gegevens als verplichting hanteren, doet het CIBG precies het omgekeerde. “Toen onze bouwadviseur de stukken fysiek bij het CIBG in Den Haag probeerde aan te bieden, leverde dit grote problemen op, aangezien niemand zich hier verantwoordelijk achtte”, aldus Gerestein. Vragen om opheldering leidden op het ministerie volgens Gerestein tot “pissige reacties”. Door de moeizame procedure hebben de nieuwbouwplannen van de Carinova Leiboomgroep een half jaar vertraging opgelopen.

Achteruitgang

“De klok is tien jaar teruggezet”, stelt adviseur Hans Buitenhuis, die voor verschillende zorginstellingen optreedt. “Instellingen mogen alles in tienvoud op papier zetten en niemand weet waar het heen moet.”

Bottleneck

Woordvoerster Willeke van Staalduinen van het Bouwcollege bevestigt dat er klachten zijn over het optreden van het CIBG. “Het afgeven van toelatingen is helemaal nieuw voor het CIBG en daar zit vermoedelijk de bottleneck.” Oorspronkelijk beperkte het werk van het voormalige Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg zich tot het beheer van het BIG-register, maar het takenpakket van het CIBG is de laatste jaren fors uitgebreid. Naast het behandelen van toelatingen houdt het CIBG zich bezig met administratieve werkzaamheden op het gebied van euthanasie, donorregistratie, zwangerschapsafbreking, het Burger Servicenummer (BSN), UZI-passen, vaststellen van vergoedingslimieten voor geneesmiddelen en ontheffingen voor farmacie en opiumwet. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Links:

CIBG

Carinova Leiboom groep

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.