Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Cito-toets voor rekenvaardigheid verpleegkundigen

Mark van Dorresteijn
Cito introduceert een rekentoets voor verpleegkundigen. Deze toets meet de rekenvaardigheid en bevat vragen en problemen vanuit dagelijkse praktijksituaties.
Cito-toets voor rekenvaardigheid verpleegkundigen

Volgens de toetsingsorganisatie geeft 30 procent van de verpleegkundigen wel eens toe een rekenfout te maken bij het toedienen van medicijnen. Het niet goed genoeg kunnen rekenen is gevaarlijk voor patiënten. Rekenfouten veroorzaken 20 procent van alle medische missers.

Toets verpleegkundig rekenen

De rekentoets meet de rekenvaardigheid van verpleegkundigen op mbo-niveau 4 en op hbo-niveau. Ook geeft de toets inzicht in hoe deze zich verhoudt tot de landelijke norm en op welke gebieden verpleegkundigen bijscholing nodig hebben. Verpleegkundigen maken de toets achter de computer in de instelling waar zij werken. Een toets bestaat uit 25 tot 32 meerkeuzevragen en duurt ongeveer 1,5 uur. Peter Kraft, adviseur Beroepsonderwijs en bedrijven van Cito: ‘De landelijke norm is door het beroepenveld opgesteld en geeft de grens aan tussen voldoende en onvoldoende rekenvaardigheid. Met deze landelijke normering werken we concreet aan een meetbare en zichtbare verhoging van het rekenvaardigheidsniveau van verpleegkundigen en daarmee dus indirect ook aan de veiligheid van patiënten. Dat vinden wij belangrijk.’

Nulmeting

Een door Cito uitgevoerde landelijke nulmeting in 2010 bevestigt dat het noodzakelijk is om de rekenvaardigheid van verpleegkundigen te verbeteren. Uit de nulmeting bleek dat 80 procent van de 2661 getoetste verpleegkundigen niet voldoet aan de door de beroepsgroep vastgestelde norm voor rekenvaardigheid. Onafhankelijke toetsing van verpleegkundigen is dus van groot belang om de patiëntveiligheid te verhogen.

Samenwerking

Cito werkte bij het ontwikkelen van deze rekentoets samen met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de NVZ vereniging van ziekenhuizen, andere brancheorganisaties en deskundigen uit het verpleegkundig beroepenveld.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

2 REACTIES

  1. Weinig reactie en dat komt omdat iedereen doorheeft dat je voor goede zorg HELEMAAL MAAR DAN OOK HELEMAAL NIET BEHOEFT TE KUNNEN REKENEN. Elke cent aan Peter Kraft besteedt, is dus — zoals vele miljoenen binnen de zorg — HELEMAAL MAAR DAN OOK HELEMAAL WEGGEGOOID GELD

  2. Lees alle reacties
  3. Het staat er echt: 80% van de verpleegkundigen op mbo-4 en hbo niveau kunnen onvoldoende rekenen. Zijn we er eindelijk achter waarom patiënten 20 minuten op het toilet zitten (denken natuurlijk dat het er maar 5 zijn) en waarom een medicijnronde maar half gedaan wordt (denken natuurlijk dat 2x de linkerkant hetzelfde is als 1x de rechter en 1x de linkerkant).
    Maar geldgraaier Peter Kraft gaat daar verandering in brengen. Als adviseur van het Beroepsonderwijs – hoeveel van die randfiguren en instituten hebben wij die aan de zorg met ALLEEN gewichtig doen ook nog een hele dikke cent verdienen. Tip voor Peter: alles laten slagen anders kun je naar een volgende opdracht fluiten (volgende opdracht is namelijk: hoe kunnen directeuren van zorginstellingen uitrekenen hoe vaak ze boven de Balkenende norm zitten; misschien iets te moeilijke klus voor Peter; hij is ook maar beperkt).
    Zoals de onderwijsinspectie onlangs ontdekte op een HAVO-VWO school: Hoe hebt u die leraar nu aan kunnen nemen. Die heeft in zijn toets staan dat 7×3=22. Antwoord directeur: Die was er het dichtste bij!!. Mensen in de zorg DROOM MAAR LEKKER DOOR, het gaat toch maar allen om het welzijn van zieken en ouderen die heel treurig vaak in een uitzichtloze positie zitten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.