Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Consumentenbond: reorganiseer zorgsector

Mark van Dorresteijn
De zorgsector moet ingrijpend op de schop om te voorkomen dat patiënten de dupe worden van grote bezuinigingen. Hiervoor pleit de Consumentenbond in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Consumentenbond: reorganiseer zorgsector

Patiënten ontkomen er volgens de bond niet aan om afhankelijk van hun inkomen meer eigen bijdrage te betalen voor ziekenhuiszorg. Specialisten dienen salaris in te leveren. Verzekeraars moeten een sterkere positie krijgen, zodat ze zorginstellingen kunnen dwingen efficiënter te werken. Zo zouden ze moeten afdwingen dat ziekenhuizen specialismen laten vallen als die in andere ziekenhuizen in de buurt ook al worden aangeboden. In dichtbevolkte gebieden kunnen volgens de Consumentenbond zelfs ziekenhuizen worden gesloten. Er is daar sprake van overcapaciteit. Als verzekeraars hun taak niet goed uitvoeren, moeten zij financieel worden gestraft, meent de bond.

Schrappen eigen bijdrage

Verzekeraars moeten patiënten ook meer naar ziekenhuizen die hun zorg goed op orde hebben en die weinig medische fouten maken sturen. De verzekeraars zouden de eigen bijdrage van mensen bij wijze van beloning weer kunnen schrappen als ze naar ziekenhuizen en behandelaars gaan, die de zorgverzekeraar aanbeveelt. De Consumentenbond vindt de ingrepen nodig om het zorgstelsel op lange termijn betaalbaar te houden voor alle burgers, arm en rijk. Volgens directeur Bart Combée dienen de veranderingen op korte termijn in gang te worden gezet. “Het allerslechtst zou zijn als partijen besluiten niets te doen omdat het allemaal zo moeilijk ligt.”

Efficiencymaatregelen

De overheid heeft aangekondigd elf miljard euro te moeten besparen op de zorg. Volgens de Consumentenbond kan die besparing in elk geval voor een deel worden opgehoest door de efficiencymaatregelen. Verzekeraars zouden ook ‘in de regio’ de baas moeten worden over de zorg aan ouderen en chronisch zieken. Nu komen oudere mensen met bijvoorbeeld diabetes en COPD vaak in het ziekenhuis terecht voor ‘regulier onderhoud’. Volgens de Consumentenbond kunnen huisartsen die zorg veel goedkoper leveren. De huisartsen moeten dan wel nauw samenwerken met bijvoorbeeld gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch specialisten in gezondheidscentra buiten het ziekenhuis. Mensen belanden in het voorstel van de Consumentenbond alleen nog in het ziekenhuis als ze hoogwaardige, gespecialiseerde zorg nodig hebben. (ANP)

Lees ook:

Van Lanschot verkoopt leningen zorgsector

NMa vraagt zorgsector om advies

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Salaris inleveren, terwijl de vrijgevestigden geen salaris krijgen, maar omzet maken en daar een leuk, maar over het algemeen niet buitensporig, inkomen aan over houden. Zeker niet als starter, dan kom je eerder te kort.
    Dan wat betreft sluiten van ziekenhuizen: leuk voor al die specialisten die een dure, door de maatschappij betaalde opleiding hebben gehad? De managers en politici gaan gewoon naar de volgende toko waar ze hun “vaardigheden” tentoonspreiden. Kennis van zaken is niet belangrijk, alles wordt gezien en gerund als bedrijf. De ene is uitwisselbaar voor de andere, maar voor medisch specialisten gaat dit verhaal niet op.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is allemaal een kwestie van Macht in de Zorg. Wie heeft uiteindelijk de Macht . Dat is in mijn Visie de Client ( vroeger heette dat de Patient ). Die heeft het voor het zeggen . Met name op Politiek gebied ; maar ook naar de Zorgverzekeraars ; de ZorgInstellingen; de Medici ; Apothekers; etc.. Bij het eerste ; de Politiek.Wat gaan we met zijn allen op 9 juni 2010 kiezen , en kijkend naar het resultaat – daar begint het Debat.Dan de keuzes die gemaakt moeten worden , daar zijn wij met z n Allen bij. Als de Zorgverzekeraars gaan wijzen ,waar de Client naar welke Zorginstelling moet ; etc. dan ligt het aan de Client.
    Nogmaals de CLIENT bepaalt.
    Zie o.a. de uitslag in de USA.

  4. Genoemde maatregelen lijken uit de departementale koker te komen: alle macht naar de (zorg)verzekeraar, hype-berichtgeving over salariering en alles naar vervangende zorg. Jammer dat de patient nu al klaagt over het feit dat men de dokter niet meer ziet, maar een surrogaat. Een opleiding tot arts of specialist is geen LOI cursus. Helaas zullen we over 15 jaar wel weer een parlementaire enquete krijgen over hoe de zorg door dit soort voorstellen verworden is tot een moloch, terwijl we nu in NL in de top 3 staan van de beste zorg in Europa. En maar blijven klagen dat de zorg zo problematisch is. Verwende onwetende mensen in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.