Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cordaan signaleert explosieve toename kortdurend verblijf

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Steeds meer ouderen maken gebruik van kortdurend eerstelijns verblijf. De Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan helpt tot nu toe in 2017 70 procent meer mensen dan in 2016.
Oudere_Fotolia_52901436_450.jpg
Foto: Fotolia

Bij kortdurend eerstelijns verblijf (ELV) gaat het om zorg en opvang voor veelal oudere patiënten die om medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Per 1 januari 2017 wordt deze zorgvorm gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet. Cordaan constateert dat steeds meer ouderen gebruikmaken van het ELV. In het eerste half jaar van 2017 ging het om 162 mensen, een jaar eerder om nog maar 92. Dat is een toename van circa 70 procent. Verzekeraars doen niet moeilijk over de financiering, laat een woordvoerder van Cordaan weten.

Explosieve groei ELV

De explosieve groei komt doordat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen en de afbouw van verzorgingshuizen. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen die na een ziekenhuisopname nog niet goed genoeg zijn om naar huis te gaan of om ouderen bij wie het zelfstandig thuis wonen even niet meer gaat. Het ELV wordt ook ingezet om overbelaste mantelzorgers te ontlasten. De ouderen verblijven op speciale kamers in verpleeghuizen of voormalige verzorgingshuizen.

Buurtziekenhuis

Een andere oplossing die Cordaan binnenkort biedt, in samenwerking met het AMC,is het buurtziekenhuis. Dat is zorg tussen thuis en het ziekenhuis, als er sprake is van een acuut medisch probleem zoals een longontsteking. Niet alleen de kwaal wordt behandeld, tegelijkertijd bekijken zorgverleners wat iemand nodig heeft om thuis zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen. Na maximaal veertien dagen kunnen de meeste cliënten weer naar huis. Zo nodig met inzet van mantelzorg of professionele zorg van de wijkverpleging en huisarts. Het buurtziekenhuis is nog in aanbouw en opent begin 2018 officieel de deuren.

Wijkverpleegkundigen op SEH

In samenwerking met het OLVG-Oost loopt een proef om ouderen zo snel mogelijk weer naar huis te begeleiden. Voor ouderen is een ziekenhuisopname niet altijd nodig. Als het even kan begeleiden wijkverpleegkundigen hen van de SEH naar huis. Zij regelen direct de benodigde thuiszorg. Op basis van de eerste resultaten, is het besluit genomen de proef uit te breiden naar de huisartsenpost.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.