Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CPB: Hoofdlijnenakkoorden besparen 0,9 miljard euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Volgens het CPB besparen de hoofdlijnenakkoorden een miljard minder dan waarop het kabinet rekent.
Sparschwein Mit Stethoskop
Adobestock

Dat heeft het CPB daags na de presentatie van het regeerakkoord bekendgemaakt.

Hoofdlijnenakkoorden

Het kabinet wil via hoofdlijnenakkoorden de volumegroei in de ziekenhuiszorg, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg beteugelen. Als stok achter de deur heeft het ministerie van VWS het macrobeheersinstrument ter beschikking. Dit betekent een ombuiging van 0,9 miljard euro in 2021: 0,7 miljard euro in de ziekenhuiszorg, 0,1 miljard euro in de geestelijke gezondheidszorg en 0,1 miljard euro in de wijkverpleging. In het gisteren gepresenteerde regeerakkoord rekenen de partijen op een besparing van 1,9 miljard euro. Het CPB waarschuwt dat de besparingen minder zorg of een lagere kwaliteit van zorg tot gevolg kunnen hebben.

Geneesmiddelen

Diverse maatregelen op het gebied van geneesmiddelen leveren gezamenlijk een besparing op van 0,4 miljard euro in 2021. Het kabinet past de Wet geneesmiddelenprijzen aan en verhoogt daarin de eigen betalingen. Herberekening van limieten binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem, overhevelen van medisch-specialistische geneesmiddelen naar het ziekenhuisbudget, uitbreiding van centrale inkoop genees- en hulpmiddelen door de Rijksoverheid en een verplichte uniforme barcodering genees- en hulpmiddelen zijn de overige maatregelen waarmee het kabinet hoopt te bezuinigen.

Eigen bijdrage

De huidige eigen bijdrage in de Wmo vervalt. Daarvoor in de plaats komt een uniform abonnementstarief van 17,50 euro per maand. De maatregel gaat de gemeenten ongeveer 0,3 miljard euro kosten maar zij ontvangen hiervoor een gedeeltelijke compensatie via de Rijksbijdrage Wmo van 0,1 miljard euro in 2021.
Cliënten in de langdurige zorg gaan een lagere eigen bijdrage betalen. De vermogensinkomensbijtelling in de Wlz daalt van 8 naar 4 procent vanaf 2019. De duur van de periode waarvoor de lage eigen bijdrage geldt, wordt korter: na vier maanden gaat het hogere tarief in. Nu is dat nog na een half jaar. Per saldo betekent dit een toename van 0,025 miljard euro in 2021.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico blijft vier jaar lang gelijk op 385 euro. Dit betekent wel dat de collectieve zorguitgaven stijgen met 0,7 miljard euro in 2021.
De Wlz-uitgaven worden met 0,3 miljard euro verlaagd in 2021. Hiervan is 0,1 miljard euro het gevolg van verlaging van het tarief voor huisvestingskosten vanwege de lagere rente. De uitgaven aan jeugdzorg blijven grotendeels ongemoeid.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.