Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Crowdfunding voor kort geding tegen Schippers

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Met crowdfunding willen huisarts Chantal van ’t Zandt en advocaat Elly Koning genoeg geld inzamelen om een kort geding aan te spannen tegen minister Schippers. Ze willen bereiken dat de minister haar wetgeving over materiële controle aanpast.
Crowdfunding voor kort geding tegen Schippers
Foto: ANP/Koen Suyk

Als de minister haar regelgeving niet aanpast voor 10 september, beginnen zij een kort geding.

Huisartsen

Huisartsen zitten klem tussen het beroepsgeheim en de zorgverzekeraars die informatie vragen over hun patiënten. Van ’t Zandt is huisarts en bestuurslid van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Over de manier waarop zij door Achmea is behandeld tijdens een materiële controle wegens een ‘onverklaarbaar hoge schadelast’, verscheen in Medisch Contact een artikel. De huisarts deed ook haar verhaal in het tv-programma Radar. Van ’t Zandt en Koning schreven minister Schippers op 19 mei een brief waarin zij de minister vragen met hen in discussie te gaan.

Zorgverzekeraars

Elly Koning: ‘Er bestaat regelgeving over de manier waarop materiële controles door zorgverzekeraars moeten plaatsvinden. Die regels zijn bedoeld om het beroepsgeheim te doorbreken. Wij vinden dat deze regelgeving niet deugt.’ Omdat dit onderwerp niet valt onder het bestuursrecht, wenden de initiatiefnemers zich tot de civiele rechter. De juiste partijen zijn al bij elkaar gebracht: enkele individuele burgers en een organisatie die ervaring heeft met privacybescherming. Namen wil de advocate nog niet noemen.

VPH

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en het Nederlands Instituut van Psychologen hebben zich bij de actie aangesloten. Hans Nobel van de VPH: ‘Het is zeer de vraag of wij kunnen voldoen aan het zorgvuldigheidscriterium als wij gegevens aanleveren aan zorgverzekeraars. Wij lopen het risico om achteraf door patiënten te worden aangeklaagd op basis van de privacywetgeving.’ De VPH draagt bij aan de crowdsuing-actie.

Crowdsuing

Het NIP laat weten dat privacy en beroepsgeheim de kern van het beroep vormen en het NIP initiatieven op dit gebied van harte ondersteunt. Het NIP ondersteunt zelf niet financieel. Arjen Konijnenberg, woordvoerder NIP: ‘Wij brengen deze actie onder de aandacht van onze leden omdat het bij crowdsuing gaat om de macht van de grote getallen. Het aantal donateurs telt.’

Wie wil deelnemen aan het crowdsuen kan dit doen via: crowdsuing.nl. Het aantal donateurs nadert de 200 en er is ruim 6000 euro ingelegd. Naar schatting is in totaal 24.300 euro nodig om een rechtszaak te kunnen starten. Mocht de rechtszaak in september niet meer nodig zijn dan krijgt iedere donateur zijn geld terug.

Juridische zaken

De zorg is aan verandering onderhevig, daarnaast zijn er regelmatig conflicten. Dit zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Ik denk overigens dat ook in de psychiatrie de macht van de zorgverzekeraar de privacy allang overruled. We zijn hard op weg naar ‘dokters in dienst van de verzekeraar’ en dan geldt: targets halen of je vliegt eruit. Belangen van patienten/kwaliteitszorg?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.