Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CVZ komt met voorstel voor innovatievergoeding

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) komt na de zomer met een voorstel om innovaties in de zorg tijdelijk in het pakket van de Zorgverzekeringswet toe te laten. Dat bleek woensdag op het ZIP-event, een congres ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van het Zorginnovatieplatform (ZIP). Het platform is ingesteld om innovaties in de zorg aan te jagen.

“Tijdelijk opnemen in het pakket is iets om na te streven. Het is belangrijk dat je innovaties gaat borgen”, aldus minister Ab Klink in een discussie over de vooruitgang die wordt geboekt. Veel innovaties in de zorg kunnen niet uitgerold worden omdat er geen financiering is. Ook zijn er obstakels in de regelgeving. “Er zijn genoeg innovaties in de zorg. De grootste winst ontstaat misschien wel doordat wij innovaties niet langer belemmeren”, aldus Klink.

ZonMw

Om zorginstellingen die willen innoveren de weg te wijzen hebben de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), kennisinstituut ZonMw en het CVZ een gezamenlijk informatieloket ingericht: de ZorgInnovatieWijzer (ZIW). Daar kunnen instellingen terecht met vragen over regelingen en vergoedingen. Zo heeft de NZa net een beleidsregel gemaakt voor innovatie in de care.

‘ZIP is buitenboordmotor’

Claudia Zuiderwijk, directievoorzitter van de Tergooiziekenhuizen en lid van het ZIP, is van mening dat innoveren in de zorg met vallen en opstaan gaat. Het ZIP is volgens haar een “buitenboordmotor en geen subsidiegever of innovator”. Ze waarschuwt voor het ontstaan van subsidieafhankelijkheid. “Je moet subsidies alleen gebruiken vanwege imperfecties in de markt. Maar uiteindelijk moeten innovaties levensvatbaar zijn en moet het ZIP zichzelf overbodig maken.” Verder constateert Zuiderwijk nog een groot aantal hobbels voor innovatoren.

Investeerders

Vier spraakmakende projecten die door het ZIP zijn aangewezen, hebben moeite een stap verder te komen. Bij zelfmanagementsysteem MijnZorgNet gaat de implementatie stroef, transfersysteem Point stuit op culturele weerstand bij professionals en bij de geavanceerde tumordiagnostiek van MammaPrint zit het knelpunt in de vergoeding. Zelfmanagement-game Grip slaagt er niet in om investeerders te vinden.

Platform e-Health

Woensdag is tevens het Open Platform e-Health gepresenteerd, een initiatief van twee zorgverzekeraars (Menzis en Achmea) en KPN, Philips, TNO en Rabobank. Het platform wil het gebruik van e-Health in Nederland aanjagen en uitrollen. “Het gaat nu te langzaam en te geïsoleerd”, zei voorzitter Roger van Boxtel. Het platform gaat een bureau optuigen maar onduidelijk is hoeveel de bedrijven investeren. Andere instellingen zijn uitgenodigd om zich aan te sluiten. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

Klink benoemt nieuwe bestuursleden ZonMw

Tergooiziekenhuis Hilversum behoudt eerste hulp

Klink: uitbreiding b-segment pas in 2011

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.