Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

CVZ: Pgb’ers houden tien procent budget over

Mark van Dorresteijn
Mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) houden gemiddeld tien procent van hun budget over. Dat komt neer op circa 236 miljoen euro en stroomt terug naar de zorgkas. Dat blijkt uit een brief van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten.
CVZ: Pgb’ers houden tien procent budget over

Het college laat zien dat het aantal budgethouders en het totaalbedrag voor de pgb’s elk jaar stijgt. Tegelijkertijd ligt de besteding lager dan het toegekende budget. Zorgkantoren kenden in 2008 zo’n 1845 miljoen toe aan de budgethouders. Daarvan werd 1623 miljoen (87,9 procent) daadwerkelijk besteed. Het budget voor 2009 bedroeg 2175 miljoen euro, daarvan werd 1920 miljoen euro (88,3 procent) besteed. Afgelopen jaar mochten de budgethouders 2397 miljoen uitgeven, daarvan gaven zij 2166 miljoen (90,4 procent) uit. Jaarlijks geeft VWS gemiddeld 236 miljoen minder uit aan het pgb dan verwacht.

Stijging van besteding

De kosten van het pgb zijn in 2010 met 12,8 procent gestegen in vergelijking met 2009. Hier is wel een nuance op zijn plaats. Volgens het CVZ wordt de stijging namelijk beïnvloed door de afkondigde pgb-stop in 2010. Dit leidde tot een wachtlijst die in 2010 groeide tot 13.500 verzekerden. Per 1 januari 2011 werd deze stop weer opgeheven.

Budgethouders

Het aantal budgethouders steeg tussen juni 2009 en juni 2011 met ruim 21 duizend tot een totaal van 133.435. Het aantal budgethouders per zorgkantoor is het grootst in Groningen: 8399 per zorgkantoor. Groningen heeft ook het grootste aantal budgethouders (1456) per 100.000 inwoners.

Reactie VWS

Volgens het ministerie van VWS zijn de cijfers echter niet nieuw en is in de berekeningen al rekening gehouden met de onderbesteding. “Hier wordt in de raming – en overigens ook reeds in de huidige bekostiging – rekening mee gehouden”, zo meldt Veldhuijzen van Zanten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Aanvullende miljoenen voor maatregel pgb

‘Ingreep pgb levert 300 miljoen minder op’

Nieuwe regeling pgb heeft haken en ogen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Geachte heer Koster
    Hoe wordt deze zorg dan gefinancierd??? suggesties:
    sterftewinst….. overlijdensverklaring
    24.01 uur. Inzet stagiares, vakantiekrachten ,vrijwilligers
    enz getalsmatig creatief invoeren!! Of lapt de manager bij van zijn balkenendenorm???

  3. Het is niet te hopen dat de stas met deze gegevens een verlaging van de PGB tarieven zal rechtvaardigen. Er zijn genoeg PGB-ers die hun budget volledig gebruiken omdat zij meer uren zorg nodig hebben dan volgens de indicatie in natura geleverd zou kunnen worden.

  4. Sterker nog Ina, zorginstellingen krijgen slechts de uren betaald, die zij daadwerkelijk geleverd hebben. En daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat aan het eind van het jaar zorgorganisaties, ondanks dat uren zorg geleverd zijn aan mensen met een geldige indicatie, dit niet betaald krijgen van het zorgkantoor. Dat zorgkantoor heeft dan geen ruimte meer in zijn regiobudget. Van die dubbele sturing (via indicatie en via regiobudget) moeten we zo snel mogelijk af. Dus met uw suggestie dat zorgorganisaties maar allemaal incasseren zonder dat daar zorg voor geleverd wordt, slaat u de plank volledig mis.

  5. Alsof mw. Veldhuijzen van Zanten ook maar ergens rekening mee houdt. Een staatssecretaris die, niet gehinderd door enige kennis van zaken, een zwalkend beleid neerzet. Niemand weet weer maar hij aan toe is, ìets dat geldt voor zowel de clienten als de professionals.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.