Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Darmkankerregistratie levert 20 miljoen op

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De kwaliteitsregistratie voor darmkankerchirurgie heeft in twee jaar tijd niet alleen de kwaliteit verbeterd, maar ook een besparing van 20 miljoen euro opgeleverd. 'De route naar kostenreductie loopt via kwaliteitsverbetering.'
Darmkankerregistratie levert 20 miljoen op
Foto: DICA

De darmkankerchirurgen registreren al acht jaar welke ingrepen ze doen bij patiënten en wat daarvan de resultaten zijn. Met deze informatie kunnen de medisch specialisten zien hoe goed ze presteren vergeleken met andere ziekenhuizen. Deze vergelijking geeft inzicht in welke behandelingen het beste medische resultaat geven. Zo kunnen ziekenhuizen de zorg steeds beter maken. En dat is ook gelukt. Uit gegevens van de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA) blijkt dat de ligduur afneemt, het aantal complicaties vermindert en het aantal opnames op de intensive care (IC) daalt. De verschillen tussen ziekenhuizen worden ook steeds kleiner. Verder bespreken medisch specialisten van verschillende disciplines steeds vaker samen welke aanpak het beste is. Ook dat zorgt voor betere kwaliteit.

Kostenbesparing 20 miljoen euro

De kwaliteitsverbeteringen leveren ook geld op. Het onderzoeksbureau Performation heeft de medische kosten per patiënt berekend bij acht ziekenhuizen over de jaren 2009 en 2011. Uit de analyse blijkt dat de zorg in 2011 bij deze ziekenhuizen tegen 2,9 miljoen euro minder kosten is geleverd dan in 2009. Geëxtrapoleerd naar alle 92 ziekenhuizen in Nederland zou er landelijk 20 miljoen euro zijn bespaard.

DICA

‘De kwaliteitsregistraties zijn het antwoord op de uitdagingen waar de zorg voor staat’, zegt Eric Hans Eddes, directeur van de Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA), waar de DSCA onder valt. ‘Ze leveren ziekenhuizen robuuste stuurinformatie op. Ze zien per interventie wat de kwaliteit is en uiteindelijk ook wat de kosten zijn.’

Meer kwaliteit, minder kosten

‘De route naar kostenreductie loopt via kwaliteitsverbetering’, vult DICA-voorzitter Rob Tollenaar aan. ‘De Boston Consulting Group heeft berekend dat kwaliteitsregistraties in Zweden tien procent kostenbesparingen opleveren. Dit onderzoek laat zien dat dit voor Nederland ook geldt. Voor de curatieve zorg gaat het dan om 2,3 miljard euro.’

Kwaliteitsregistratie niet te duur

Eddes wil dan ook niets weten van critici die vinden dat de kwaliteitsregistraties te duur zijn. ‘Per specialisme kosten ze twee a drie ton, maar ze leveren een veelvoud op. Zet dat eens af tegen de 31 miljoen euro die het ontwikkelen van de kwaliteitsindicatoren van Zichtbare Zorg heeft gekost. Die hebben alleen maar papier opgeleverd.’

Volume en kwaliteit

Het onderzoek bevat nog meer opvallende gegevens die allemaal op het programma staan van het DICA-congres dat plaatsvindt op 24 en 25 juni in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zo blijkt dat het aantal operaties alleen geen garantie is voor betere zorg. De ziekenhuizen die de meeste operaties doen, zijn dus niet per definitie de beste.

Grote verschillen in kosten

Ook interessant is dat er tussen ziekenhuizen grote verschillen zijn in de kosten die ze maken om dezelfde kwaliteit te behalen. Daar kan een factor anderhalf tussen zitten. Die informatie is nog niet openbaar. Ziekenhuizen ontvangen de eigen kwaliteitsdata, gekoppeld aan een geanonimiseerde benchmark. Eddes: ‘Zo kunnen ze zien hoe ze presteren ten opzichte van andere ziekenhuizen. Daar gaat een krachtig kwaliteitsbevorderend effect vanuit.’ In de toekomst krijgen ziekenhuizen dat inzicht ook voor de kosten. Ziekenhuizen besluiten zelf of ze deze informatie openbaar maken.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben geen vrijelijk toegang tot de gegevens. Aan de hand van de resultaten van DICA-registraties maken verzekeraars en beroepsgroepen jaarlijks afspraken welke gegevens betrouwbaar genoeg zijn om er een indicator van te maken. Ziekenhuizen kunnen die via het DICA-systeem aan verzekeraars leveren. Deze getrapte ontsluiting geeft verzekeraars betrouwbare inkoopinformatie en ziekenhuizen het vertrouwen dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgesprongen. Hierdoor is iedereen bereid om mee te doen met DICA. ‘Deze zorgvuldigheid is essentieel’, zegt Tollenaar, ‘want als ziekenhuizen geen informatie meer aanleveren, stort het hele systeem van intrinsieke verbetering in elkaar. De benchmark geeft ziekenhuizen een prikkel om te verbeteren, waardoor de zorg over de hele linie ook goedkoper zal worden.’

DICA-congres

Met het congres biedt DICA ook een platform aan andere initiatieven voor kwaliteitsverbetering, zoals bijvoorbeeld de Parkinson-registratie, de GIOCA-polikliniek van het AMC en nog vele anderen. Maar Eddes hoopt niet dat andere specialismen zelf een eigen kwaliteitsregistratie gaan ontwikkelen. ‘Zelf opnieuw het wiel uitvinden is zo kostbaar. Bovendien werken we bij DICA met een format, wat vergelijkbare informatie oplevert.’ Steeds meer medisch specialismen doen mee aan de kwaliteitsregistraties van DICA. Het aantal zal dit jaar bijna verdubbelen naar vijftien.

3 REACTIES

  1. een mooi resultaat. zeker als deze 8 ziekenhuizen (minder dan 10% van het totale aantal) inderdaad, zoals verondersteld, 100% representatief zijn voor de totale groep.
    maar: dit behoort toch ‘business as usual’ te zijn!! het is toch zeker een onomstreden maatschappelijke verplichting om voortdurend pro-actief te streven – ook eens zonder vergoedingstarieven voor alles en nog wat – naar kosteneffectieve kwaliteitsverbeteringen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik meen dat de chirurgen die hieraan (naar ik begreep zonder enige vergoeding daar tegenover staand) veel tijd, denkwerk en collegiaal ‘netwerken’ hebben besteed een staande ovatie verdienen. Het is een resultaat dat je op voorhand zou mogen verwachten, maar wanneer het dan ook zo objectief blijkt uit te pakken, passen lovende woorden.Ik ben heel benieuwd naar de relatie tussen kosten van de behandelingen en het verkregen resultaat, temeer daar die kosten zo uiteen blijken te lopen. Nogmaals hulde aan alle betrokkenen van een niet (meer) bij deze vorm van chirurgie betrokken chirurg.

  4. Dit lijkt een succes, maar het transparant maken van de kwaliteitsverschillen vlot niet. Voldoende ‘betrouwbaar’ blijkt een vrijwel onneembare horde. Daarom moet DICA het nu over een andere boeg gooien: kostenreductie.
    DICA huurt een onderzoeksbureau in. Performation biedt een bezuiniging aan van 20 miljoen en was daarmee de hoogste bieder en kreeg de opdracht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.