Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Blok kritisch over wijkzusterplan

Mark van Dorresteijn
Voor de inzet van extra wijkverpleegkundigen die buurtgerichte zorg gaan leveren in probleemwijken, stelt staatssecretaris Bussemaker bijna veertig miljoen euro beschikbaar.
De Blok kritisch over wijkzusterplan

Bestuurder Jos de Blok van Buurtzorg Nederland, voorvechter van de terugkeer van de wijkzorg, zet vraagtekens bij de manier waarop ZonMw dit geld verdeelt. Staatssecretaris Bussemaker wil het concept van de wijkverpleging uitgebreider invoeren in de AWBZ. In dit concept heeft de wijkverpleegkundige de regie over een kleinschalig wijkteam. Hiermee komt de zorg dicht bij de mensen thuis. Voor dit concept heeft Bussemaker in het programma ‘Zichtbare Schakel’ 37 miljoen euro vrij gemaakt. Subsidieverstrekker ZonMw verdeelt de miljoenen voor 160 fte extra aan wijkverpleegkundigen. In een latere ronde zal nog eens 50 fte de wijk in gaan.

Procedures ZonMw

Jos de Blok vindt echter dat de procedures die ZonMw hanteert bij het verstrekken van dit geld te veel gericht zijn op de bestaande situatie, op bestuurlijke afspraken die juist (bijna) de ondergang van de wijkverpleegkundige hebben veroorzaakt.

Gecontracteerde initiatieven

De Blok vreest dat gecontracteerde initiatieven allerlei mensen zullen inzetten onder de noemer ‘wijkverpleegkundige’, terwijl het feitelijk geen wijkverpleegkundigen zijn. “Er is geen helder functieprofiel. Hiermee verwatert het beroep van wijkverpleegkundige. En de opleiding. De thuiszorg is gebaat bij de inzet van hoogopgeleide verpleegkundigen die wijkgericht werken in zelfstandige buurtteams. Nu kunnen GGDmedewerkers, lager opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden zich ‘wijkverpleegkundige’ noemen en subsidie krijgen van ZonMw. Hierdoor worden de problemen in de sector volgens mij niet opgelost.”

Kleinschalige wijkteams

Bestuurder Eric Hisgen van Thuiszorg Rotterdam is wel tevreden met de plannen. Thuiszorg Rotterdam werkt aan de invoering van het concept van kleinschalige wijkteams. Het enige probleem dat hij ziet, ligt op het gebied van verschil in bekostiging tussen AWBZ en Zvw. “Een nieuw potentieel probleem is het verschil in de benadering van de zorg in de wijk. Ik vraag me met enige zorg af hoe de voorgestelde systematiek rond keten-dbc’s zich in de praktijk gaat verhouden tot de nu gepresenteerde visie op de wijkgerichte inrichting van verpleging en verzorging.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Bekijk de prestenaties van ‘Thuiszorg, geen routeplanner zonder visie’

Presentatie Arjan Vermeulen, CIZ

Presentatie Kees Heijblom, Rivas Zorggroep

Presentatie Jos de Blok, Buurtzorg Nederland

Presentatie Eric Hisgen, Stichting Thuiszorg Rotterdam

Presentatie Aldien, Agis

Lees ook:

Buurtzorg Nederland groeit spectaculair

‘Thuiszorg intimideert overstappers naar Buurtzorg’

‘Buurtzorg heeft geen goudenhanddrukmanagers’

‘Wij zijn Buurtzorg in een volwassen fase’

1 REACTIE

  1. Jos de Blok was erg boos toen de suggestie werd gedaan dat hij en zijn organisatie extra subsidie kregen. organisaties moeten elkaar niet zo wantrouwen vond hij. Blijkbaar is Jos een prediker voor een ander en niet voor zichzelf. Overigens vind ik dat er wel erg veel waarde wordt gehecht aan de wijkverpleegkundige in de wijk. Ik heb zelf niet z’n erg beste ervaring met de vroegere wijkverpleegkundige. Toen mijn moeder opgenomen werd in het ziekenhuis (overigens lang geleden) regeerde de wijkverpleegkundige met ijzeren hand het gezin, aandacht voor angst en emotie had ze niet. Ik heb bij z’n 25 mensen, die ervaring met een wijkverpleegkundige hebben, ook nog redelijk recent, naar hun ervaring gevraagd. het algemene beeld dat naar voren komt is de wijkverpleegkundige die beter dan de cliënt weet wat hij/zij mankeert en die ook veel beter weet wat de cliënt moet doen. Met andere woorden cliënten zijn vaak al jaren ziek en weten heel goed wat zij hebben en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan, op een alwetende wijzuster zit niemand te wachten. Het is allemaal niet zo ideaal als het lijkt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.