Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De Blok: ‘Werk van wijkteams meestal overbodig’

Mark van Dorresteijn
Wijkteams zijn een zwaar en duur middel dat in 95 procent van de gevallen wordt ingezet waar het niet nodig is, stelt Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland op de website Gemeente.nu.
De Blok: ‘Werk van wijkteams meestal overbodig'

De bedoeling was toch juist om de zaken anders te organiseren? De Blok verbaast zich niet enorm over het “AWBZ-denken” van gemeenten. ‘De ervaring met de Wet maatschappelijk ondersteuning leert dat er al die jaren nul komma nul aan vakinhoudelijke kennis is bijgekomen’, zegt De Blok. Toch ziet hij ook positieve kanten. ‘Het is goed dat je als gemeente door het overhevelen van zorgtaken kan nadenken over praktische oplossingen in de wijken.’ Gebeurt dat ook? ‘Nee. Veel te weinig. Ik zie weinig creatieve oplossingen. Het productdenken overheerst.’

Vakmanschap

De Blok adviseert om te kijken naar de gewenste uitkomst. ‘Hoe versterk je zelfredzaamheid, bijvoorbeeld?’ Uiteindelijk gaat het om vakmanschap. Dat betekent volgens De Blok niet dat je zorgverleners maar hun gang moet laten gaan; toch zijn aanbestedingsdocumenten van rond de 100 pagina’s het andere uiterste en vaak de verstikkende praktijk. ‘Hoe complexer je de zaken regelt, hoe meer dat afleidt van het werk zelf.’ Ga met kennis van zaken op zoek naar oplossingen voor zorgvragers, herhaalt De Blok waar mogelijk. ‘Juist met uren tellen nodig je zorgaanbieders uit volume te maken. Stoppen met overbodige zorgverlening is altijd een optie, maar er zijn genoeg zorgaanbieders die daar niet voor keuzen omdat het systeem daar niet toe uitnodigt. Dit terwijl je uiteraard het werk moet doen dat nodig is; niet dat wat mogelijk is.’

Lees het complete interview met De Blok op Gemeente.nu

3 REACTIES

  1. Een terechte constatering, Jos. het paradoxale van onze liberale overheid is, dat ze zoveel vrijheid creëert, dat relatief zware beheersings- en controlesystemen nodig (b)lijken om althans de illusie te houden, dat haar beleid de zorg betaalbaar houdt. Ook al betekent dat slechts betaalbaar voor de belastingbetaler die (nog) geen zorg nodig heeft, mensen die van zorg afhankelijk zijn, zijn het kind van de rekening die zij moeten betalen.
    juist de liberale samenleving is helaas gebaseerd op geïnstitutionaliseerd wantrouwen.

  2. Lees alle reacties
  3. Die Jos, die denkt dat de wijkteams er voor de cliënten en goede zorg zijn. Het zijn beheersinstrumenten voor onzekere wethouders, raadsleden en ambtenaren die de verantwoordelijkheid voor zorgtaken hebben gekregen maar geen idee hebben hoe die taken uit te voeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.