Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De essentie van Zorg voor Beter

Wat behelst het programma Zorg voor Beter eigenlijk en wie voert het uit? Zes antwoorden op even zoveel vragen.
De essentie van Zorg voor Beter

1. Wat is Zorg voor Beter?

Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid. Dit om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Zorg voor Beter biedt een methodische aanpak, goede voorbeelden en advies van experts. Leren van elkaar staat centraal. Thema’s die Zorg voor Beter aanpakt, zijn bijvoorbeeld valpreventie, medicatieveiligheid, arbeidsbesparende innovaties, zorg voor mensen met dementie, elektronisch cliëntendossier (ecd), gedragsproblemen en eten en drinken. Ruim zevenhonderd zorgorganisaties doen al mee. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Vilans en TNO Kwaliteit van Leven voeren uit, samen met beroepsverenigingen, branche- en cliëntenorganisaties en kennisinstituten.

2.Voor welke sectoren is Zorg voor Beter?

Ouderenzorg, thuiszorg, gehandicaptensector en langdurende geestelijke gezondheidszorg (ggz).

3. Wat levert meedoen aan Zorg voor Beter mijn organisatie op?

– Zichtbare kwaliteitsverbeteringen met meetbaar resultaat.

– Sturing op uitkomsten.

– Een gedegen aanpak om vernieuwingen in de gehele organisatie door te voeren.

– Meer tevreden werknemers én cliënten.

– Slimme werkprocessen die berekend zijn op een toenemende zorgvraag.

– Regionale samenwerking rond de zorg voor mensen met dementie.

– Meer vaart in kwaliteitskaders en HKZ-certificering.

– Betere mogelijkheden om samen te werken met zorgkantoren en verzekeraars.

4. Hoeveel kost deelname?

Zorgorganisaties hoeven voor deelname aan Zorg-voor-Beteractiviteiten niet te betalen. Wel moeten zij medewerkers de gelegenheid geven om tijd te maken voor zorgvernieuwing.

5. Wat levert het de cliënten op?

Aantoonbaar betere zorg door de aandacht voor zaken als decubitus, eten en drinken of dementie en door betere benutting van de personeelscapaciteit dankzij innovaties.

6. Welke methoden past Zorg voor Beter toe?

Systematische aanpak van vernieuwing. En verspreiding en borging aan de hand van een verbetermethodiek, ontwikkeld voor de langdurende zorg en gebaseerd op de doorbraakmethodiek. Dit gebeurt onder andere door middel van verbetertrajecten waarin tien tot twintig zorgorganisaties een jaar lang werken aan de implementatie van specifieke verbeteringen in de eigen organisatie. De Verbetertrajecten Plus richten zich op organisatiebrede veranderingen, waarin alle lagen van de zorgorganisaties zijn betrokken. Dit geldt ook voor invoering van een ecd.

Belangrijk zijn: stimuleren van innovaties, verbeteren van kwaliteit, van en met elkaar leren, het ontmoeten van collega’s, profiteren van goede voorbeelden, hulp van experts en het stimuleren van regionale samenwerking bij dementiezorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.