Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Jonge: meer inzicht nodig voor aanpak zorgval

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
‘Er is nog onvoldoende inzicht in de aard en omvang van de problematiek’, luidt de boodschap van minister De Jonge over de zorgval in de thuiszorg voor ouderen. De minister geeft dit te kennen in een Kamerbrief over de verkenning naar mogelijke oplossingen voor patiënten die een teruggang in het aantal uren ervaren, op een wachtlijst voor een verpleeghuis staan of geconfronteerd worden met een verhoogde eigen bijdrage.
Minister Hugo de Jonge pakt de zorgval aan.
Minister Hugo de Jonge. Foto: VWS

De zorgval wordt veroorzaakt door de overgang van de Zvw of Wmo 2015 naar de nieuwe Wlz. ‘Deze problematiek wordt onder andere zichtbaar bij cliënten, die een Wlz-indicatie hebben aangevraagd om op een wachtlijst bij een Wlz instelling geplaatst te worden’, aldus De Jonge. Tot aan de opname wordt de zorg thuis vanuit de Wlz geleverd. Een teruggang in uren wordt veroorzaakt doordat de Wlz een doelmatigheidsgrens, een maximaal budget, kent voor de geleverde zorg thuis. ‘Er zijn cliënten waarvoor deze grens knelt.’ Om de problemen en de financieringsstromen in kaart te brengen, hebben GroenLinks en ChristenUnie onder meer in het verleden een motie ingediend.

Oplossingen zorgval

De Jonge heeft een eerste indicatie verschaft voor meerdere oplossingen die de komende periode onderzocht moeten worden. ‘Omdat het probleem veroorzaakt wordt door verschillen tussen stelsels is er geen simpele oplossing’, aldus de minister. De Jonge wil vooral de urenval oplossen door bijvoorbeeld de doelmatigheidsgrens te verruimen, al is deze niet onbeperkt. ‘De veranderingen die cliënten ondervinden met betrekking tot de eigen bijdrage worden hiermee niet opgelost’, aldus de minister.

Naast de urenval ziet De Jonge oplossingsrichtingen waarbij thuiszorg vanuit meerdere domeinen geleverd kan worden. ‘Hierbij gaat het om oplossingen, waarbij een duidelijkere afbakening komt tussen de Zvw (en/of Wmo) en de Wlz voor mensen die zorg thuis ontvangen.’ Een andere organisatie en toegang tot de Wlz is ook een optie volgens de bewindsman. Bijvoorbeeld door de overgang naar de Wlz te laten samenvallen met de daadwerkelijke opname in een Wlz-instelling en niet met het plaatsen op de wachtlijst van een Wlz-instelling.

Problematiek in kaart brengen

De Jonge informeert in zijn brief dat naast ouderen ook andere doelgroepen de zorgvalproblematiek kunnen ervaren. Om de aard en omvang van de problematiek in beeld te brengen, worden er gegevens uitgevraagd. Zo wordt er gekeken naar het aantal cliënten, diens zorgprofiel en de gekozen leveringsvorm van de cliënten, die met een teruggang in uren is geconfronteerd bij de overgang naar de Wlz. Daarnaast wil de minister inzicht verschaffen in het aantal cliënten dat geconfronteerd is met een verhoging van de eigen bijdrage bij een teruggang of gelijkblijvend uren.  De Jonge wil dat er gesprekken worden gevoerd met zorgaanbieders, gemeenten, zorgverzekeraars, Wlz-uitvoerders, cliëntenorganisatie en CIZ.

Resultaat onderzoek

Voor het zomerreces komt de jonge met een onderzoek met aangedragen oplossingen en het tijdsbestek om de problematiek aan te pakken.

1 REACTIE

  1. Dit probleem, dat veel ouderen treft, heeft puur te maken met de regelgeving die bepaalt dat je zorg thuis ontvangt op kostenniveau WLZ indicatie (dus goedkoper) als deze wordt toegekend voor een aanstaande opname. De kern hiervan is natuurlijk dat je deze zorg niet op dat kostenniveau zorg kúnt verlenen omdat, zoals mijn collega Bert Keizer dit ooit treffend omschreef, 10 maal één kopje koffie schenken (op verschillende plekken) duurder is dan 1 maal 10 kopjes schenken.(op 1 plek)
    De oplossing ligt ook al voor de hand: regelgeving aanpassen (zoals al gesuggereerd).
    De plek waar je zorg ontvangt bepaalt de hoogte van de uitgaven/ kosten. woon je thuis -> declaratie door zorgverlener cf tarieven WMO en ZVW en niet cf WLZ.
    Probleem opgelost. Onderzoek weer bespaard en geld ‘over’ om te investeren in ouderen zorg 🙂

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.