Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De toekomst van patiëntloze ziekenhuizen

Redacteur Zorgvisie
Ziekenhuizen zonder patiënten. Niet omdat men geen zorg meer nodig heeft, maar omdat patiënten door middel van technologie thuis in de gaten worden gehouden door artsen en verpleegkundigen. Die voorspelling doet Henk Valk, topman van Philips Benelux.
virtueel ziekenhuis

In een interview met AD gaat Henk Valk dieper in op de toekomst van patiëntloze ziekenhuizen in Nederland. Philips experimenteert hier al mee samen met het topklinische ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Nu de technologie revolutionaire sprongen maakt, lijkt dit de beste tijd om de zorg binnen de ziekenhuismuren te verplaatsen naar eigen huis. Ook moeten data en internet de poli’s en wachtkamers in de toekomst gaan vervangen, stelt Valk.

De Philips-topman verwacht dat binnen tien jaar iedere patiënt zijn eigen data in handen heeft en deze kan delen met artsen en specialisten. Om consumenten goed voor te bereiden op het veranderende technologische landschap, leert Philips hen voortdurend hoe zij moeten omgaan met nieuwe digitale producten. ‘Patiënten gaan straks als klant eisen dat de zorg verandert, zodat zij hun eigen gezondheid beter kunnen beheren’, vertelt Valk aan het AD.

Ziekenhuis van de toekomst

Ziekenhuizen zonder patiënten en bedden zullen volgens Valk binnen enkele jaren verschijnen in Nederland. Valk verwijst naar het virtuele ziekenhuis Mercy Virtual in de Verenigde Staten, dat in 2016 werd gerealiseerd. Dit ziekenhuis had in het begin meer dan driehonderd werknemers, maar geen patiënten. Het concept van een virtueel ziekenhuis resulteerde in een lager sterftecijfer op de spoedeisendehulpafdelingen. Daarnaast resulteerde het in vroegere ziekte-opsporing en een besparing van veertig miljoen dollar. De artsen houden nauw contact met de thuisliggende chronisch zieke patiënten. Ook in Amerika sluiten steeds meer ziekenhuizen contracten af met telegeneeskundebedrijven om een 24/7 virtueel ziekenhuis te worden.

Vervolg

Door het grote succes van het concept in Amerika lieten Philips en Rijnstate in mei weten een 10-jarige samenwerking aan te gaan om meer zorg vanuit het ziekenhuis naar de thuissituatie van patiënten te verplaatsen. Zij bouwen aan een digitaal ziekenhuis en willen ‘een gezamenlijke invulling geven aan de kliniek van de toekomst’.

Rijnstate verwacht dat de inzet van deze e-healthtoepassingen kan leiden tot een verminderde ligduur in het ziekenhuis en op termijn een afname van het aantal benodigde ziekenhuisbedden. ‘Technologie kan ervoor zorgen dat, als de gezondheidstoestand van de patiënt erom vraagt, vrijwel ieder bed thuis in het verzorgingsgebied van Rijnstate tot een gemonitord bed kan worden omgevormd.’ Rijnstate en Philips verwachten dat Rijnstate van 650 bedden in het ziekenhuis tot potentieel 450.000 bedden in de regio kan uitgroeien.


Zorgvisie organiseert op 28 september 2018 het congres Zorg HOT Topics. Topsprekers komen vertellen over dé zorgtrends. Klik hier voor meer informatie >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.