Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Definitief advies: nivolumab niet in basispakket

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Nivolumab bij gevorderde niet-kleincellige longkanker moet niet worden opgenomen in het basispakket, tenzij door prijsonderhandeling de prijs van het middel daalt en de kosteneffectiviteit verbetert.
Definitief advies: nivolumab niet in basispakket

Dat stelt Zorginstituut Nederland in het definitieve advies dat vandaag verschijnt.

Kosteneffectiviteit

De kosteneffectiviteit van nivolumab is nu volgens het instituut zeer ongunstig: circa 134.000 euro per gewonnen levensjaar van goede kwaliteit. De gemiddelde overlevingswinst ten opzichte van de gebruikelijke chemotherapie met docetaxel is drie maanden. Zorginstituut noemt dit ‘niet bijzonder effectief’.

Basispakket

ZiN vreest dat opname in het basispakket leidt tot verdringing van andere medicijnen. Als patienten met niet kleincellig plaveiselcelcarcinoom nivolumab krijgen, kost dit 46 tot 74 miljoen euro per jaar. Wanneer het middel ook bij de binnenkort te registreren indicatie niet-plaveiselcelcarcinoom van de long wordt ingezet, lopen deze kosten op naar 127 tot 203 miljoen euro per jaar.

Qaly

Of minister Schippers het advies overneemt, hangt af van de onderhandelingen met de fabrikant. Deze zijn nog in volle gang. Er is een prijsdaling nodig van 43 procent om de kosteneffectiviteit te laten dalen onder de referentiewaarde van 80.000 euro per gewonnen levensjaar. Hierbij is al aangenomen dat nivolumab wordt voorgeschreven aan de juiste patiënten. Nivolumab komt in aanmerking als eerdere behandeling met chemotherapie niet heeft geholpen en de kanker is gegroeid of uitgezaaid.

Sluis

Nivolumab zit nu nog in de zogenoemde ‘sluis’. Dat houdt in dat de fabrikant het middel voorlopig gratis ter beschikking stelt. Twaalf ziekenhuizen zijn geselecteerd en mogen nivolumab verstrekken. In mei 2016 loopt deze periode af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.