Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dekker neemt actie tegen Aventurijn Den Dolder

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Altrecht Aventurijn in Den Dolder mag voorlopig geen zwaar psychiatrische patiënten opnemen. Dat heeft minister Sander Dekker besloten naar aanleiding van een onderzoek van de IGJ.
Computer epd
Foto: iStock

Op de forensisch psychiatrische afdeling verbleef Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber. De maatschappelijke onrust die de moordzaak veroorzaakte, was aanleiding voor een onderzoek naar FPA Roosenburg, onderdeel van Aventurijn. De Inspectie van Justitie en Veiligheid en IGJ concluderen in het onderzoek dat FPA Roosenburg onlangs adequate maatregelen heeft genomen voor de lokale veiligheid en crisisbeheersing. Acuut ingrijpen in de geleverde zorg is niet nodig, maar de instelling moet van de inspecties wel met een verbeterplan komen.

Hoge werkdruk

Intern worstelde FPA met diverse problemen. Zo konden patiënten aan drugs komen en werd er regelmatig gebruikgemaakt van externe medewerkers om het ziekteverzuim en personeelstekort op te vangen. In het onderzoek deelden de geïnterviewde medewerkers hun zorgen over de personeelsbezetting.

In 2017 werd er gemiddeld 12 procent van de diensten een beroep gedaan op de ingehuurde medewerkers, met uitschieters tot wel 20 procent. Het vaste personeel meldde de inspectie dat het samenwerken met de externe medewerkers regelmatig een onveilig gevoel gaf, aangezien de invalkracht het vaste personeel en de psychisch complexe problemen van de patiënten niet altijd even goed kent. Ook kampt het vaste personeel met een hoge werkdruk. Doordat de ingehuurde medewerkers niet alle werkzaamheden mogen verrichten, vanwege hun invalstatus, komen diverse taken op het bordje van de vaste medewerkers terecht. Het bestuur van FPA Roosenburg is zich bewust van de ervaren problematiek en geeft aan actief personeel te werven.

Maatregelen

Na de ophef van omwonenden omtrent de arrestatie van Michael P. heeft het bestuur van FPA diverse maatregelen genomen. Zo werd er een tijdelijke opnamestop ingelast, kwam er een extra risicotoets op patiënten en bestaande en nieuwe verlofaanvragen en kregen medewerkers en patiënten nazorg aangeboden. Om het drugsaanbod tegen te gaan en het onveiligheidsgevoel van omwonenenden weg te nemen, zijn er 24 uur per dag buurtsurveillances door buurtcoaches en de politie ingesteld. Deze gaan tot halverwege januari door. FPA evalueert daarbij het effect van de patrouilles en onderzoekt de mogelijkheid tot structurele invoer.

Verbeterplan Inspectie

In het onderzoek concluderen de inspecties dat FPA Roosenburg adequate maatregelen heeft genomen omwille van de lokale veiligheid en crisisbeheersing. Actief ingrijpen is daarom niet noodzakelijk. Desalniettemin moet de instelling een verbeterplan opstellen om de gevonden risico’s aan te pakken. Hierbij wordt er gewezen naar de kwetsbare personeelsbezetting, de verslavingsproblematiek van patiënten en het gevoel van onveiligheid. De inspecties willen het plan uiterlijk 22 december ontvangen. Ondertussen zal de psychiatrische instelling worden gemonitord.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.